Književnik Slobodan Simić dobitnik međunarodne nagrade “Aleko 2020” u Bugarskoj

Slobodan Simić, književnik iz Beograda, pobednik je tradicionalnog međunarodnog konkursa za humorističku priču “Aleko 2020”, koji organizuju bugarski satirični časopis “Stršel”, Fondacija “Aleko Konstantinov” i grad Svištov.

Kako je saopštio Beogradski aforističarski krug,žiri je priznanje dodelio Simiću za priču “Teorija relativiteta” koja je u prevodu Ganča Savova objavljena u martu prošle godine u sofijskom časopisu “Stršel”.

Na konkurs “Aleko” prispelo je 96 priča, 58 autora iz 14 država sveta, među kojima su i pisci iz Bugarske, Rusije, Ukrajine, Izraela, Češke, Rumunije, Brazila…

Jedna od najznačajnijih evropskih nagrada za humorističko-satiričnu književnost uručuje se 13. januara na dan rođenja Aleka Konstantinova (1863-1897), najvećeg bugarskog komediografa, autora kultnog romana “Baj Ganjo”. Međutim, ove godine zbog pandemije, priznanje laureatu koje se sastoji od plakete i novčanog iznosa, neće biti uručeno na tradicionalan način na svečanoj akademiji u Svištovu, već će Simiću biti predato u Beogradu.

Slobodan Simić je poznati srpski autor satiričnih priča, aforističar, pesnik, dramski pisac, kolumnista i scenarista, koji je i predsednik Beogradskog aforističarskog kruga.

Među prethodnim dobitnicima prestižne nagrade “Aleko”, koja se dodeljuje od 1966. godine, nalaze se svetski poznati izraelski humorista Efraim Kišon, američki književnik Vilijam Sarojan, nemački nobelovac Hajnrih Bel, turski autor Azis Nesin, ruski satiričar Viktor Šenderovič, kao i srpski pisci Vladimir Bulatović Vib, Radivoje Bojičić, Dragutin Minić Karlo i Aleksandar Čotrić, saopštava Beogradski aforističarski krug.

Izvor: Beogradski aforističarski krug

Foto: lična arhiva S. Simića

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar