VIDEO: Dimitrov – Situacija se polako smiruje, reka Nišava se vratila u korito

Situacija sa poplavama na teritoriji dimitrovgradske opštine se polako smiruje, reka Nišava se vratila u korito. Od jutros je na jedan do jedan i po metar metar ispod nivoa na kome je bila tokom jučerašnjeg dana. Ovo je u telefonskom razgovoru za FAR TV rekao predsednik opštine Vladica Dimitrov.

This image has an empty alt attribute; its file name is 107-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 108-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 109-1024x683.jpg

Uprkos što se Nišava povukla, u pojedinim domaćinstvima u prigradskom naselju Beleš su podrumi poplavljeni i ljudi tamo i dalje ispumpavaju vodu, a džakovi su napunjeni kao preventiva za neki novi talas. Voda se je povukla iz Radne zone Beleš, ali tu sada ima štete u samoj fabrici i u magacinima koji se nalaze u blizini zone. Takođe, voda se povukla i iz trafostanice i videćemo kakav će sada izveštaj da bude i koliko će trebati da se ona osposobi” – kazao je predsednik opštine.

This image has an empty alt attribute; its file name is 110-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 111-1024x683.jpg

Dimitrov ističe da je velika šteta pričinjena na priobalju kod Tigrovog naselja dodajući da je jedan deo keja obrušen, dok je kanalizaciona cev bukvalno izvučena iz mreže, kao i to da je šahta pala u vodu. Navodi da su “Srbijavode” tamo na terenu i da pokušavaju da stabilizuju korito reke. U međuvremenu je obrušen i deo obale kod GID-a, tako da će i tamo morati da se sanira šteta. U Gradinju se voda takođe povukla, ali meštanima sad predstavlja problem voda koja se nalazi u njihovim podrumima, kazao je on.

This image has an empty alt attribute; its file name is 112-1024x683.jpg

Ono što je bitno, kako kaže Dimitrov, je to da je lokalna samouprava osigurala sva domaćinstva od poplava i da će sutra krenuti komisija “Dunav osiguranja” da beleži novonastalu štetu kako bi se definisale premije od tog osiguranja. Dimitrov poručuje građanima da ne izbacuju stvari koje su poplavljene jer će upravo pomenuta komisija i to beležiti kao štetu.

“Što se tiče reke Jerme ona je i dalje visoka i postoji problem na putu prema Zvonačkoj banji, a lokalni putni pravac Poganovo – Dragovita je u prekidu zbog problema na mostu kod Poganova. Tamo su ekipe “Komunalca” na terenu i treba videti šta se može urgentno uraditi. Na Staroj planini je u prekidu regionalni putni pravac Boljevdol – Izatovci, a obavešteni su “Putevi Srbije” i “Trace” koji bi trebalo da ga osposobe jer on nije u nadležnosti lokalne samouprave.

This image has an empty alt attribute; its file name is 113-1024x683.jpg

Dimitrov naglašava da je juče opštinu Dimitrovgrad posetio direktor “Srbijavoda” Goran Puzović koji se upoznao sa situacijom na teritoriji opštine i dogovoreno je da se u toku ove godine reše imovinsko-pravna pitanja i tehnička dokumentacija, a da se u 2022. krene sa kompletnom regulacijom Nišave.

Detaljnije u izjavi Vladice Dimitrova.

Novinar: Aleksandar Todorov
Montaža: Mikica Kostov
Foto: Stefan Pavić
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
januar 2021

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar