Zbog poplava u Beloj Palanci vanredna situacija

U opštini Bela Palanka je na snazi vanredna mera odbrane od poplava, jer su nabujala Nišava i bujučni vodotokovi prozrokovali poplave na više mesta.

Izlivanje reke Nišave prouzrokovalo je poplave u selu Crvena Reka, pored pruge, kao i u selu Dolac kod mosta zvanog Božin Tor, ali i u samoj Beloj Palanci u naselju Murica. Usled toga je na mostu kod Božinog tora u ataru sela Dolac obustavljen saobraćaj.

U Crvenoj reci pored njiva i oranica poplavljeni su i stambeni i pomoćni objekti, te se moralo pristupiti evakuaciji ljudi i životinja.

This image has an empty alt attribute; its file name is 129-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 130-1024x683.jpg

Zbog takve situacije je zasedao Štab za vanredne situacije opštine Bela Palanka, kako bi se pomoglo svima u ugroženim područjima i kako bi se situacija pratila na terenu, javila je TV Bela Palanka.

Prema tim informacijama u selu Crvena Reka poplavljeno je 8 kuća, a iz četiri domaćinstva bilo je potrebno evakuisati ukućane i stoku.

U gradskom delu opštine Bela Palanka poplavljeno je romsko naselje Murica i skoro 40 kuća je oštećeno. Za te ljude, njih oko 50, obzebeđen je privremeni smeštaj, hrana i higijenski paketi u izbegličkom kampu u Divljani.

U pomoć žiteljima naselja Murica pritekli su i pripadnici Sektora za vanredne situacije sa specijalističkim timovima sa spasavanje i rad na vodi, koji su spasavali ljude iz poplavljenih domaćinstava.

U Beloj Palanci je zbog poplava zamućena pijaća voda.

This image has an empty alt attribute; its file name is 131-1024x683.jpg

Predsednik opštine Goran Miljković, koji je obišao poplavlena područja je rekao da je u dogovoru sa vojskom Srbije angažovana cisterna sa pijaćom vodom, koja već kruži gradom, a da će pijaćom vodom biti snabdevena i sela Krupac, Mokra i Divljana. Javno komunalno preduzeće “Naisus” će obezbediti cisterne sa pijaćom vodom i za sela Dolac i Crvena Reka, dodao je on.

U akciju spasavanja i evakuacije uključene su policija, vatrogasci i sektror za vanredne situacije iz Pirota, a i sami stanovnici ugroženih mesta, navodi TV Bela Palanka.

Padavine su prestale pa se očekuje i smanjenje vodostaja reka, posle čega će biti utvrđena materijalna šteta.

Izvor: TV Bela Palanka

Foto: belapalanka.org.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar