U Srbiji još 1.881 zaražen i 23 preminula, iz Bugarske i u Bugarsku bez negativnog PCR testa

U Srbiji je danas potvrđen još 1.881 slučaj kornavirusa. Urađeno je 11.725 testova, a na bolničkom lečenju su 5.642 pacijenta, od kojih je 195 na respiratoru. Preminule su još 23 osobe ili ukupno 3.687. Stopa smrtnosti je i dalje jedan odsto, navadeno je na sajtu covid19.rs.

Najviše novih slučajeva zabeleženo je u Beogradu – 515. U Novom Sadu registrovana su 94 nova slučaja, u Nišu 74, dok su u Kragujevcu registrovana 54 slučaja zaraze koronavirusom.

Domovi zdravlja u Srbiji napravili su plan za naredni period, javio je RTS. Naime, predstavnici Ministarstva zdravlja sa direktorima svih 158 domova zdravlja u Srbiji analizirali su njihov rad i napravli plan za naredni period, a bilo je reči i o vakcinaciji zaposlenih u domovima zdravlja, koja je nedavno započela.

Inače, jutros u 8:00 sati počeo je da radi kol-centar putem koga građani mogu da se prijave za vakcinaciju protiv koronavirusa. Broj telefona je 0800 222 334. Prijavljivanje za vakcinu elektronskim putem moguće još od ponedeljka 11. januara.

Do sada je više 175.000 građana putem portala e-Uprave izrazilo interesovanje za vakcinaciju. Polovina prijavljenih je iz Beograda, a oko 50.000 građana želi da primi bilo koju vakcinu, bez obzira na proizvođača i zemlju porekla.

Građani Bugarske, Crne Gore, Albanije, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine mogu da uđu od danas u Srbiju bez negativnog PCR testa, potvrđeno je za N1 u Vladi Srbije. Isto važi i za građane Srbije koji putuju u te zemlje.

Građani Srbije koji ne dolaze iz pomenutih zemalja (BiH, Severna Makedonija, Albanija, Bugarska i Crna Gora), a nemaju negativan PCR test, moraju da provedu obaveznih 10 dana u kućnom karantinu, od dana prelaska granice. Osobama koje dolaze iz SAD, umesto negativnog PCR testa, priznaje se negativan Antigen FIA Rapid test, navodi se na sajtu Ambasade Srbije u Sofiji, prenosi N1.

Tagovi. Srbija. Koronvirsus, testovi, slučaj, preminuli, Bugarska, BIH, Crna Gora, Albanija, Severna Makedonija, amabasada, vakcine, PCR, granica, Vlada Srbije

Izvor: covid19.rs / N1 / RTS / Ambasada Srbije u Sofiji

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar