a

U Srbiji 1.751 zaraženo i 21 preminuo. Počela vakcinacija starih. Stiže kineska vakcina

Prema rezulatatima za poslednja 24 časa, u Srbiji je zebeležen još 1.751 slučaj zaražavanja koronavirsom, na 10.961 urađenom testu. Preminula je 21 osoba, a na bolničkom lečenju je 5.409 pacijanata, od kojih je 196 na respiratoru, navedeno je na sajtu covid19.rs.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je na konferenciji za novinare Kriznog štaba da nije došlo do porasta broja obolelih posle praznika i da to ohrabruje, ali je istakao da je broj obolelih i dalje visok i da je sitacija još uvek nepovoljna.

On je dodao da je u svakom trenutku moguće da dođe do porasta ukoliko prestanemo da vodimo računa i ako se opustimo, odnosno prestanemo da sprovodimo mere.

Predrag Kon je poručio da popuštanje mera nije realno, naročito u situaiciji kada škole počinju da rade i kada postoji novi soj virusa u Evropi.

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša rekao je za N1, da bismo, nažalost, zbog pojave drugih podtipova koronavirusa, južnoafričkog i britanskog, koji ne rezultiraju ozbiljnijom bolešću, ali se lakše prenose, mogli imati i težu epidemiju.

„Ima i dobrih vesti, dolazak vakcine. Nešto manje od 50 država započelo je vakcinaciju, i Srbija je među prvima koja je to učinila. Počinje korak po korak i nadamo se da će se taj proces sledeće nedelje jako ubrzati kako bi se što više ljudi moglo vakcinisati“, kazao je Marjan Ivanuša.

On je naveo da je Srbija u sistem masovne vakcinacije krenula korak po korak, kao i mnoge zapadnoevropske države, koje su odlučile da se prvo vakcinišu najviše ugrožene grupe, odnosno zdravstveni radnici koji rade sa kovid pacijentima i stari u domovima.

Vakcinacija prvih 1.000 građana, starijih od 75 godina, koji su se prijavili preko portala E-uprave, počela je danas u 10:00 časova u domovima zdravlja: Vračar, Voždovac, Zemun, Zvezdara, Savski venac, Stari grad, Palilula, Novi Beograd, Čukarica i Rakovica, rekao je za RTS, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

Prema njegovim rečima, sutra počinje vakcinacija u Subotici, Zrenjaninu, Novom Sadu, Šapcu, Loznici, Čačku, Кruševcu, Кragujevcu i Nišu. Posle toga, započinje prva B faza prve faze, za građane od 64 do 74 godine starosti, kazao je Đerlek.

U Srbiju sutra stižu prve količine kineske vakcine kompanije „Sinofarm“, potvrđeno je RTS-u u Vladi Srbije. Ta vakcina, kao i ruska vakcina „SputnjikV“, još se ne koristi u zemljama EU.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković potvrdio je na konferencij za novinare Kriznog štaba da je Agenciji za lekove i medicinska sredstva već započela proceduru provere da li ta vakcina zadovoljava sve standarde.

„Ako to bude uspešno i ako vakcina prođe sve pragove do konačne dozvole za upotrebu, moguće je da će već u nedelju ili ponedeljak počne vakcinacija građana koji su izrazili interesovanje za to“, rekao je Gojković.

Gojković je istakao da u Srbiji za sada trajnu dozvolu za upotrebu ima jedino vakcina „Fajzer –Biontek“.

S. Aleksić (izvor: covid19.rs / RTS / N1 / FoNet)

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar