a

U ponedeljak počinje drugo polugodište po modelu nastave iz septembra

Nakon jednomesečnog raspusta, drugo polugodište za učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji počinje u ponedeljak, 18. januara. Nastava za osnovnce i srednjoškolce odvijaće se u skladu sa modelom koji je primenjivan u septembru prošle godine.

Ministarstvo prosvete je poslalo obaveštenje školama, a ponovo je prosledilo i stručna uputstva za organizaciju i realizaciju obrazovno-vaspitnog rada, koja je Krizni štab usvojio 11. avgusta 2020. godine.

Prema ovim uputstvima, mlađi osnovci, odnosno učenici od prvog do četvrtog razreda imaće svakodnevnu nastavu u školi, u manjim grupama. Stariji osnovci će nastavu pohađati naizmenično, neposredno i na daljinu, takođe u manjim grupama.

Nastava u srednjim školama odvijaće se po istom modelu kao i na početku školske godine, a to znači da će srednjoškolci nastavu imati jedne nedelje u školi, a druge nedelje na daljinu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 178-1024x683.jpg

Ministar prosvete Branko Ružić u izjavi za RTS je naglasio da je obrazovni sistem spreman za nastavak školske godine i da nije bio mesto gde je dolazilo do transmisije virusa zahvaljujući odgovornosti koju su pokazala deca i nastavno osoblje. Ružić je naveo podatak da se procenat zaraženosti učenika kretao od 0,05 do 0,08 odsto, dok procenat zaposlenih koji su zaraženi koronavirusom ni sada ne prelazi jedan procenat.

Istakao je da nema razloga da se mala matura ove godine ne sprovede, dodajući da svakodnevno konsultuju struku.

“To je nešto što jeste sertifikacioni karakter te male mature, potvrda stečenog znanja u osmogodišnjem školavanju. Da li ćemo nijansirati tu malu maturu, to ćemo još odlučiti, ali u svakom slučaju deca mogu da očekuju da će male mature biti”, istakao je Ružić.

P. Videnov (izvor: srbija.gov.rs / RTS)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar