Zaražene još 1.393 osobe, preminula 22 pacijenta, milion doza kineske vakcine stiglo u Srbiju

Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 9.099 osoba, od kojih su 1.393 nalaza pozitivna na koronavirus.

Hospitalizovana su 5.362 pacijenta, pri čemu se na respiratorima nalazi 201 osoba.

U poslednja 24 časa od ove bolesti preminula su 22 pacijenta, ukupan broj smrtnih slučajeva je 3.730, a procenat smrtnosti jedan odsto.

Od početka epidemije u Srbiji je testirano ukupno 2.468.821 lice, a potvrđena su 371.216 slučajeva koronavirusa, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

Milion doza kineske vakcine “Sinofarm” stiglo u Srbiju

Avion “Er Srbije” kojim je iz Kine dopremljeno milion doza vakcine kompanije “Sinofarm” sleteo je na beogradski aerodrom “Nikola Tesla” nešto pre 10 časova.

Avion sa kineskim vakcinama dočekali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ambasadorka Kine Čen Bo, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, šef BIA Bratislav Gašić.

Ukoliko, posle provere, dobije dozvolu Agencije za lekove i medicinska sredstva vakcina “Sinofarm” biće u upotrebi, možda već sutra ili u ponedeljak.

Efikasnost “Sinofarm” vakcine, u zavisnosti od izveštaja, jeste između 80 i 86 odsto. To je klasična vakcina napravljena po starom principu, što znači da je napravljena od umrtvljenog virusa.

Kineska “Sinofarm” je treća vakcina koja će biti u upotrebi u Srbiji, nakon “Fajzerove” i ruske “Sputnjik VE”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija sve vakcine koje stižu u Srbiju nabavila bilateralno, u direktnom dogovoru sa proizvođačima, a ne preko Kovaks programa.

Srbija, kako je precizirao, još nije dobila nijednu vakcinu preko Kovaksa, već su sva cepiva koja su stigla u zemlju rezultat bilateralnih dogovora – sa Amerikancima za Fajzer, sa Rusima za Sputnjik V i sa Kinezima.

“Srećom, bili smo dovoljno pametni da radimo za zemlju i da izvučemo najviše od naših partnera. Imam iskustva, znam kako to ide i koliko morate da se borite da bi zemlja nešto dobila. Ima zemalja koje nemaju nijednu vakcinu”, rekao je Vučić.

Izjavio da je danas, kada je u Srbiju stiglo milion kineskih vakcina protiv koronavirusa, veliki i važan dan u borbi protiv kovida-9, jer će se njima vakcinisati 500.000 ljudi, što je veliki obrt u toj borbi i korak napred.

Vučić je posebno zahvalio predsedniku Kine Si Đinpingu i kineskom rukovodstvu, na korektnosti i prijateljstvu, jer nije bilo lako poslati čak milion vakcina.

Do srede 1,4 miliona doza

Predsednik je najavio da će u ponedeljak u Srbiju stići i još 19.500 doza Fajzerove vakcije, u utorak još 250.000 doza Sputnjika V.

“Imaćemo preko 1,4 miliona doza do srede u zemlji. Po tome možete da vidite koliko smo uspešni. Borili smo se, ništa nismo prepustili slučaju”, rekao je Vučić.

Rekao je i da bi država preko Kovaksa trebalo da dobije 460.000 doza Astrazeneke, ali da se još ne zna kada, a da je namera da se nabavi i Modernina vakcina.

UNS: Prijavljivanje novinara za vakcinaciju do ponedeljka u podne

Vakcinacija novinara i drugih medijskih radnika protiv novog koronavirusa počeće u utorak, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS), na čiju inicijativu su novinari uključeni u prioritetne grupe za imunizaciju.

Izvor: covid19.rs / RTS / N1 / Tanjug / srbija.gov.rs

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar