Još 21 preminuo i 1.578 novih zaražavanja u Srbiji

U Srbiji je od posledica kovida preminula 21 osoba, a zabeleženo je 1.578 novih slučajeva zaražavanja. Testirano je 9.040 ljudi, na respiratorima su 182 pacijenta, a u bolnicama 5.214, navedeno je na sjatu covid19.rs.

Do danas u Srbiji je koronavirusom zaraženo 374.111 ljudi, a preminulo je njih 3.771.

Imunolog Srđa Janković rekao je za RTS da je glavni cilj Kriznog štaba da se analizira situacija, pa će se tek onda videti da li je potrebno menjati neke mere.

Janković je dodao da epidemiolozi i on, kao imunolog, neće zagovarati popuštanje mera, jer i dalje postoji potencijal da se epidemija rasplamsa, i dalje je mnogo zaraženih, bolnice se nisu ispraznile a i dalje postoji značajan broj preminulih na dnevnom nivou.

Direktorka Instituta „Batut“ Verica Jovanović takođe u izjavi za RTS je rekla da se svakodnevno prati epidemijska situacija i celokupno društvo je ne samo opterećeno podacima već i realnim životnim pričama koje iz toga proističu iz prenosa zarazne infektivne bolesti kojoj moramo stati na put svi zajedno.

Dr Jovanović je iznela i podatak da je do sada vakcinisano nešto manje od 24.000 ljudi.

Profesor kliničke farmakologije na Medicinskom fakultetu Radan Stojanović rekao je pak za N1 da je mnogo veći rizik oboleti od kovida-19 i trpeti posledice tog oboljenja nego primiti vakcinu.

„Ne treba birati između bolesti i vakcine“, poručio je Stojanović.

Stojanović je ocenio da je „kontrola pandemije bez vakcinacije igranje ruskog ruleta“.

Vakcine su ispitane onoliko koliko je bilo neophodno da se dobije dozvola za njihovu primenu kod ljudi, a u cilju sprečavanja pandemije, takođe je kazao profesor Stojanović.

Vakcinacija za sledeću prioritetnu grupu, u koju spadaju prosvetni radnici, pripadnici MUP-a, Vojske Srbije i predstavnici medija, počeće sutra, najavila je premijerka Ana Brnabić, javio je Tanjug.

„Od sutra kreće masovna vakcinacija stanovništva“, rekla je Brnabićeva i apelovala na sve da se prijave u što većem broju.

Izvor: covid19.rs / RTS / N1 / Tanjug

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar