a

Još 19 preminulih i 1.646 zaraženih u Srbiji, stručnjaci upiru nadu u vakcine

U Srbiji je još kod 1.646 ljudi potvrđeno prisustvo koronavirusa, a testirano je 10.511 osoba. U poslednja 24 časa od kovida je preminulo 19 ljudi, a od početka epidemije 3.810.

Na bolničkom lečenju su 4.924 osobe, a na respiratorima 175 pacijenata, navedeno je na sajtu Covid-19.

Imunolog Srđa Janković izjavio je za TV Prva da se smanjuje broj novozaraženih od koronavirusa, ali još uvek poziva na oprez.

„Koji god broj obolelih bio, postoji raspon kliničke slike. Uvek postoje oni koji teže obolevaju. Dokle god postoje ti pacijenti moramo da se borimo da smanjimo broj novozaraženih“, rekao je Janković i istakao da je zabrinut zbog novog britanskog soja virusa.

Janković je rekao, da ne može da predloži neku vakcinu pre druge, ali i da su sve tri bezbedne, i nijedna nije „živa vakcina“, to jest ne sadrži živi virus koji se može replicirati, kao i da sve tri štite.

Ako ovaj trend vakcinacije potraje još mesec-dva, da vakcinišemo sve, krajem proleća možemo imati smirivanje i kontrolisanu situaciju, da uđemo u leto sa sporadičnim slučajevima, kazao je za N1 epidemiolog Branislav Tiodorović.

Kada su u pitanju nuspojave, Tiodorović navodi da postoje kod svih vakcina i da svaki proizvođač to naglašava.

„Svaki lekar je dobio uputstvo šta sve može da se desi i na to se skreće pažnja. Za hronične bolesnike je najvažnije da njihov lekar kaže da li su spremni za vakcinaciju, da li je njihov status pod kontrolom, a svi zdravi mogu da prime bez problema“, poručio je Tiodorović.

Tiodorović takođe smatra da se situacija još može smatrati nepovoljnom.

Virusolog Milanko Šekler rekao je za RTS da je važno da se građani masovno odazovu pozivu na vakcinaciju, jer je vakcina jedini način da se epidemija privede kraju i da se potpuno kontroliše. Ističe da se ne može uopšteno reći koju vakcinu odabrati.

Cilj je da se u što kraćem vremenskom periodu vakciniše što više ljudi, smatra Šekler.

S. Aleksić (izvor: Covid / RTS / TV Prva / N1)

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar