Preminulo 20, zaraženih 1.648, vakcinisanih u Srbiji preko 76.000

U Srbiji je kovida preminulo još 20 osoba, a koronavirusom se zarazilo 1.648 ljudi. Urađeno je 10.240 testova. U bolnicama je 4.803 pacijenta, a na respiratoru 166, navodi sajt covid19.rs.

Od početka vakcinacije do danas u 14:00 časova i 30 minuta vakcinu protiv koronavirusa u Srbiji su primile 76.363 osobe, objavio je RTS. U isto vreme preko portala eUprava za vakcinaciju se prijavilo 460.000 građana.

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler rekao je za RTS da je važno što pre obaviti vakcinaciju, kako bi se zaštitila najstarija populacija, koja se najviše čuvala tokom pandemije, ali i da bi se što pre postigao kolektivni imunitet.

Šekler je naglasio da bi oni koji su preležali covid-19 apsolutno trebalo da se vakcinišu, zbog toga što ne može svaki nivo antitela, koji imaju da ih zaštiti.

Kada je reč o novom soju virusa, Šekler je naveo da misli da su novinari „prenaduvali stvar“ i da se soj, koji su novinari izdvojili kao apsolutnog favorita razlikuje samo na jednom mestu u nekoliko amino-kiselina.

Šekler je objasnio da će zbog toga efikasnost vakcine biti manja, ali da su sve vakcine i dalje delotvorne, s tim da je njihovo dejstvo neznatno slabije.

Praktično isti stav je ponovio i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek, koji je za TV Prva rekao da je cilj imunizacije, posebno masovne koju želimo da sprovedemo – u što kraćem roku vakcinisati što više ljudi.

Izvor: covid19.rs / RTS / TV Prva / Beta

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar