a

Novih 1.523 slučaja i 19 preminulih od kovida u Srbiji

Prema najnovijem preseku stanja, u Srbiji je testirano 8.779 ljudi, a kod 1.523 je potvrđeno prisustvo koronavirusa. Preminulo je 19 osoba, a od početka epidemije 3.905, stoji na sajtu covid19.rs.

Na bolničkom lečenju je 4.512 osoba, a na respiratorima 176 pacijenata. Do sada je u Srbiji koronavirsom ukupno inficirano 385.126 ljudi.

Mediji navode da je interesovanje za vakcinaciju u Srbiji veliko. Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je za RTS da je zadovoljan dobrim odzivom i što su građani prepoznali značaj vakcinacije. On je naveo da mu je žao što se čeka u redovima i građene zamolio ih da ipak sačekaju svoj broj.

Kako javlja Tanjug u Srbiji je do jutros vakcinisano 218.000 građana, a vakcinu protiv koronavirusa tokom jučerašnjeg dana je primilo 43.000 ljudi. Tanjug je naveo i da je za danas na vakcinaciju u Srbiji pozvano 25.000 ljudi. Inače, na poziv za imunizaciju do jutros se preko e Uprave ili kol-centara odazavalo 578.330 ljudi.

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da je uzrak novog mutiranog britanskog soja koronavirusa u Srbiji uzet 31. decembra, kada je žena koja je doputovala iz Velike Britanije i primetila tegobe.

Tiodorović je za televiziju Prva rekao da je odmah utvrđeno da je u pitanju infekcija koronavirusom, ali da su tek naknadna ispitivanja potvrdila da se radi o mutiranom soju, „koji se razlikuje u sitnom elementu od prethodnog virusa“.

On je kazao da su svi kontakti žene kod koje je utvrđen mutirani soj koronavirusa stavljeni u izolaciju, navodi agencija Beta.

Inače prvu informaciju o tome dao je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je takođe za TV Prva rekao da je britanski soj koronavirusa stigao u Srbiju i da ga je o tome obavestio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, preneo je FoNet.

S Aleksić (izvor: covid19.rs / RTS / Tanjug / Beta / FoNet / TV Prva)

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar