Novih 1.523 slučaja i 19 preminulih od kovida u Srbiji

Prema najnovijem preseku stanja, u Srbiji je testirano 8.779 ljudi, a kod 1.523 je potvrđeno prisustvo koronavirusa. Preminulo je 19 osoba, a od početka epidemije 3.905, stoji na sajtu covid19.rs.

Na bolničkom lečenju je 4.512 osoba, a na respiratorima 176 pacijenata. Do sada je u Srbiji koronavirsom ukupno inficirano 385.126 ljudi.

Mediji navode da je interesovanje za vakcinaciju u Srbiji veliko. Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je za RTS da je zadovoljan dobrim odzivom i što su građani prepoznali značaj vakcinacije. On je naveo da mu je žao što se čeka u redovima i građene zamolio ih da ipak sačekaju svoj broj.

Kako javlja Tanjug u Srbiji je do jutros vakcinisano 218.000 građana, a vakcinu protiv koronavirusa tokom jučerašnjeg dana je primilo 43.000 ljudi. Tanjug je naveo i da je za danas na vakcinaciju u Srbiji pozvano 25.000 ljudi. Inače, na poziv za imunizaciju do jutros se preko e Uprave ili kol-centara odazavalo 578.330 ljudi.

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da je uzrak novog mutiranog britanskog soja koronavirusa u Srbiji uzet 31. decembra, kada je žena koja je doputovala iz Velike Britanije i primetila tegobe.

Tiodorović je za televiziju Prva rekao da je odmah utvrđeno da je u pitanju infekcija koronavirusom, ali da su tek naknadna ispitivanja potvrdila da se radi o mutiranom soju, „koji se razlikuje u sitnom elementu od prethodnog virusa“.

On je kazao da su svi kontakti žene kod koje je utvrđen mutirani soj koronavirusa stavljeni u izolaciju, navodi agencija Beta.

Inače prvu informaciju o tome dao je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je takođe za TV Prva rekao da je britanski soj koronavirusa stigao u Srbiju i da ga je o tome obavestio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, preneo je FoNet.

S Aleksić (izvor: covid19.rs / RTS / Tanjug / Beta / FoNet / TV Prva)

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar