Osnovna škola “Hristo Botev” obeležila Savindan, promovisana knjiga “150 godina osnovnog obrazovanja u Caribrodu / Dimitrovgradu”

Sečenjem slavskog kolača u crkvi Rođenje Presvete Bogorodice, video projekcijom o životu i delu Svetoga Save i promocijom monografije “150 godina osnovnog obrazovanja u Caribrodu / Dimitrovgradu”, osnovna škola “Hristo Botev” obeležila je Savindan.

This image has an empty alt attribute; its file name is 322-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 323-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 324-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 325-1024x683.jpg

Direktorka škole Katarina Simeonov je u izjavi za lokalne medije rekla da je svetosavska proslava bila u duhu Svetosavlja, u duhu skromnosti, odgovornosti i posvećenosti Svetog Save dobrobiti naroda.

“Bez obzira što su okolnosti takve kakve jesu i na otežane uslove rada u jednom dužem periodu, škola sve svoje obaveze radi i uspešno savladava, pa tako i ovu svečanost, uz izuzetno angažovanje prosvetnih radnika i učenika i svesrdnu pomoć naših saradnika iz Radio-televizije Caribrod bez čije pomoći naša video projekcija ne bi mogla da ima kvalitet takav kakav je imala danas. Želim da uvek opšte dobro bude na prvom mestu svima nama i da koračamo i u budućim danima i godinama putevima Svetog Save” – kazala je direktorka škole.

This image has an empty alt attribute; its file name is 326-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 327-1024x683.jpg

Simeonova je istakla da je jedan od ciljeva bio da se 150 godina obrazovanja obeleži na dostojan način.

“Mislim da smo to nizom manifetsacija prošle godine i uspeli, a knjiga koju smo promovisali jeste upravo kruna svega onoga što škola radi i dokaz rasta i razvoja škole u svih 150 godina njenog postojanja” – poručila je ona.

This image has an empty alt attribute; its file name is 328-1024x683.jpg

Autor knjige “150 godina osnovnog obrazovanja u Caribrodu / Dimitrovgradu” je tim škole u sastavu Jasmina Todorov, Albena Kotev, Nataša Metodijev i Donka Stojanova Nikolova.

This image has an empty alt attribute; its file name is 329-1024x683.jpg

Jasmina Todorov je kazala da knjiga predstavlja vremeplov kroz 15 decenija rada u kome se vidi kako je škola nastala, sa svim podacima o radu škole, o nastavnim kadrovima i o učenicima.

“Iznad svega bila mi je izuzetna čast učestvovati u njenom stvaranju, zato što iza sebe ostavljamo nešto veliko, nešto što će mnogim budućim generacijama pomoći da upamte i da se još više ponose bogatom istorijom ove škole” – naglasila je Todorova.

This image has an empty alt attribute; its file name is 330-1024x683.jpg

“Kada sam dobila zadatak da postanem deo tima koji će raditi na ovoj publikaciji osetila sam veliku odgovornost zato što je naša škola simbol ovog grada i svi ljudi ma gde da žive u svetu, ako su odrastali u Dimitrovgradu, kada uzmu ovu knjigu vratiće se u svoje detinjstvo i svoju mladost, vratiće se makar mislima u svoj grad” – rekla je Nataša Metodijev.

This image has an empty alt attribute; its file name is 331-1024x683.jpg

“Danas je poseban dan za mene, sa jedne strane zbog samog praznika, a sa druge zbog promocije knjige. Za mene je ogromna čast što sam bila deo tima koji je učestvovao u stvaranju ove monografije koja je za mene predstavljala veliki izazov. Trebalo je puno vremena i istrajnosti, bilo je i nekih prepreka, koje smo kroz saradnju, strpljivost i rad uspele da prebrodimo. Putujući kroz vreme i sama sam se vratila u detinjstvo, setila se mnogih lepih trenutaka, svojih nastavmika i drugova iz razreda i verujem da će naša škola biti jedan svetionik koji će učenicima pokazivati pravi put ka budućnosti” – istakla je Albena Kotev.

This image has an empty alt attribute; its file name is 332-1024x683.jpg

“Za razliku od mojih koleginica koje su radile na ovoj monografiji, moj zadatak je bio nešto drugačiji. Trebala sam da se upoznam sa celokupnim izdanjima dečjeg časopisa Drugarče. U prikupljanju svih njegovih izdanja mnogo mi je pomogla Nadica Nikolova, supruga Stefana Nikolova, dugogodišnjeg urednika ovog časopisa. Uspela sam da pročitam sve brojeve i da napravim svoju kratku istoriju o tome. Susret sa Drugarčetom je predstavljao povod da se upoznam sa stvaralaštvom Nikole Denkova, Spasa Sotirova, Metodija Petrova, Stefana Nikolova i sa još dosta autora intelektualaca poreklom iz Caribroda” – navela je Donka Stojanova Nikolova.

This image has an empty alt attribute; its file name is 333-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 334-1024x683.jpg

Svečanosti su prisustvovali Vladica Dimitrov, predsednik opštine Dimitrovgrad, Violin Markov, prvi sekretar Ambasade Republike Bugarske u Beogradu, Petar Danov, konzul Generalnog konzulata Bugarske u Nišu, direktori obrazovno-vaspitnih i kulturnih ustanova u gradu, nastavno osoblje i zaposleni u osnovnoj školi i mediji.

A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar