Još 1.592 nova slučaja u Srbiji i 21 preminuo, stižu nove količine vakcina

U Srbiji je u poslednja 24 časa koronavirusom zaražana 1.592 osoba, preminula je 21 i urađeno su 10.673 testa. Na lečenju u bolnici je 4.206, a na respiratoru 162 pacijenta, navedeeno je na sajtu covid19.rs.

Premijeraka Ana Brnabić najavila je za sutra isporuku 40.000 doza ruske vakcine „sputnjik“, a za ponedeljak isporuku 9.800 doza vakcine „Fajzer-Biontek“.

Inače, posle najavljenog kašnjenja u proizvodnji vakcina od 15. januara, pogon „Fajzera“ u Belgiji vratio se svom normalnom rasporedu proizvodnje, saopštila je ta kompanija. Isto tako i britansko-švedska komapanija „AstraZenka“ je najavila povećanje proizvodnje svoje vakcine, takođe u pogonima u Belgiji.

Vrusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta Кraljevo Milanko Šekler izjavio je da vakcinisani protiv koronavirusa mogu da šire zarazu, ali je dodao da je tako sa svakom vakcinom.

„Vakcinisani mogu da šire virus, ali to nije specifikum ove vakcine – to važi za sve vakcine. Svi smo vakcinisani protiv tuberkuloze, ali su svi dispanzeri puni“, kazao je Šekler za TV Prva.

On je istakao je da nijedna vakcina ne štiti 100 posto od zaraze, ali da vakcinisani imaju manju šansu da se zaraze, a kada i dođe do toga, infekcija je blaga, navodi Beta.

Profesorka Danica Grujičić, direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, rekla je za RTS da onkološki pacijenti koji su na zračenju treba da se posavetuju sa svojim izabranim lekarima o vakcini protiv kovida.

Ona je dodala da je u Srbiji, tokom prošle godine, neki oblik raka dijagnostikovan kod 37.500 građana i da svi onkološki pacijenti koji su pobedili bilo koju malignu bolest ili su sada u mirnoj fazi mogu slobodno da prime bilo koju vakcinu protiv kovida.

S Aleksić (izvor: covid19.rs / RTS / N1 / Beta / Tanjug / TV Prva)

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar