a

Još 1.592 nova slučaja u Srbiji i 21 preminuo, stižu nove količine vakcina

U Srbiji je u poslednja 24 časa koronavirusom zaražana 1.592 osoba, preminula je 21 i urađeno su 10.673 testa. Na lečenju u bolnici je 4.206, a na respiratoru 162 pacijenta, navedeeno je na sajtu covid19.rs.

Premijeraka Ana Brnabić najavila je za sutra isporuku 40.000 doza ruske vakcine „sputnjik“, a za ponedeljak isporuku 9.800 doza vakcine „Fajzer-Biontek“.

Inače, posle najavljenog kašnjenja u proizvodnji vakcina od 15. januara, pogon „Fajzera“ u Belgiji vratio se svom normalnom rasporedu proizvodnje, saopštila je ta kompanija. Isto tako i britansko-švedska komapanija „AstraZenka“ je najavila povećanje proizvodnje svoje vakcine, takođe u pogonima u Belgiji.

Vrusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta Кraljevo Milanko Šekler izjavio je da vakcinisani protiv koronavirusa mogu da šire zarazu, ali je dodao da je tako sa svakom vakcinom.

„Vakcinisani mogu da šire virus, ali to nije specifikum ove vakcine – to važi za sve vakcine. Svi smo vakcinisani protiv tuberkuloze, ali su svi dispanzeri puni“, kazao je Šekler za TV Prva.

On je istakao je da nijedna vakcina ne štiti 100 posto od zaraze, ali da vakcinisani imaju manju šansu da se zaraze, a kada i dođe do toga, infekcija je blaga, navodi Beta.

Profesorka Danica Grujičić, direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, rekla je za RTS da onkološki pacijenti koji su na zračenju treba da se posavetuju sa svojim izabranim lekarima o vakcini protiv kovida.

Ona je dodala da je u Srbiji, tokom prošle godine, neki oblik raka dijagnostikovan kod 37.500 građana i da svi onkološki pacijenti koji su pobedili bilo koju malignu bolest ili su sada u mirnoj fazi mogu slobodno da prime bilo koju vakcinu protiv kovida.

S Aleksić (izvor: covid19.rs / RTS / N1 / Beta / Tanjug / TV Prva)

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar