U Srbij 450 hiljada vakcinisanih, još 18 preminulih i 1.739 zaraženih osoba

U Srbiji je od posledica bolesti kovid infekcije preminulo 18 osoba, a zabeleženo je 1.739 slučajeva zaraze koronavirusom, uz 10.471 obavljena testa. Na bolničkom lečenju su 4.034 pacijenta, a na respiratoru 145. Do sada je od kovida preminulo 4.038 ljudi, a koronavirusom se zarazile 397.002 osobe, pokazuju najnoviji podaci sa sajta covid19.rs.

Najviše novozaraženih je u Beogradu – 485, zatim u Novom Sadu 103, pa u Nišu 76.

Član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa Predrag Kon rekao za TV Prva da je u Srbiji dosad vakcinisano 450.000 ljudi, što je daleko manje od broja stanovnika, te nije dovoljno da bi se stekao kolektivni imunitet.

„Treba da vakcinišemo oko milion i po ljudi da možemo da kažemo da ovakvi talasi epidemije ne mogu da nam se ponavljaju. To je tri puta više nego što smo vakcinisali“, rekao je Kon gostujući u jutarnjem programu televizije „Prva“.

Takođe je naveo da je i dalje obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, a da će se to promeniti kada virus više ne bude u cirkulaciji.

Vakcinisani neće morati da nose maske onda kada aktivnost virusa počne da pada, kazao je Kon.

Imunolog Srđa Janković izjavio je da stav da je vakcina protiv koronavirusa štetnija od same bolesti, ni u čemu nije utemeljen.

On je kazao da su sve tri vakcine koje su registrovane u Srbiji, podjednako bezbedne i da imaju „približno“ podjednaku efikasnost.

„Sve tri su „nežive“ vakcine i sve tri mogu da nas zaštite od svakog soja virusa“, kazao je Janković za televiziju Pink, a prenela Beta.

Agenciji za lekove i medicinska sredstva od početka vakcinacije do danas prijavljena je 71 neželjena reakcija na vakcinu protiv virusa korona, rekao je direktor Agencije Saša Jaćović i dodao da nije bilo neočekivanih reakcija na vakcinu.

On je za Tanjug naveo da su neželjene reakcije uobičajene – bolno mesto primene, otok, povišena temperatura, bolovi u mišićima, groznica, kao i da su reakcije kratkotrajne i da nema mesta za zabrinutost.

S Aleksić (izvor: covid19.rs / Tanjug / TV Prva / Beta / Pink / RTS)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar