Nova 1.863 slučaja u Srbiji, 14 osoba preminulo

U Srbiji je preminulo još 14 osoba od posledica kovida. Od 12.047 testiranih osoba, 1.863 su pozitivne na koronavirus. Na respiratorima je 138 pacijenata, dok su u bolnicama 3.994. Stopa smrtnosti u Srbiji i dalje je oko 1 odsto (1,01%), navedeno je na sajtu covid19.rs.

U ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i domovima za smeštaj odraslih i starih zaraženo je 359 korisnika i 286 zaposlenih, navelo je u saopštenju Ministarstvo rada.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 4.966, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 2.088.

Od utorka, 9. februara počinje revakcinacija građana koji su vakcinu protiv koronavirusa primili prvog dana masovne imunizacije – 19. januara, rekao je direktor Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović.

I naredne tri nedelje, osim redovne vakcinacije, predstoji i revakcinacija pola miliona građana koji čekaju drugu dozu.

„Mi ćemo, osim punktova koji će raditi revakcinaciju, obezbediti punktove i za vakcine, gde ćemo raditi prvu vakcinaciju građana koji po kriterijumima dolaze na red za imunizaciju“, naveo je Jovanović.

On je za Tanjug naglasio da će se truditi da građani na revakcinaciju idu na iste punktove gde su vakcinisani, a da će za one koji prvi put treba da se vakcinišu biti organizovani posebni punktovi.

Virusolog i mikrobiolog Specijalističkog veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler smatra da su potrebne bar dve nedelje posle druge vakcine da se postigne puni zaštitni nivo, kao i da je ogromna verovatnoća da sve vakcine štiti od novog soja korone.

„Kad se vakcinišete prvom dozom, apsolutno ste nazaštićeni. Pandan tome je isto kao što imate puno ljudi koji su preboleli koronu, a onda se ponovo inficirali – to je ono što se dešava u prirodnim uslovima. Isto je sa prvom vakcinom – da je dovoljna jedna, ne bi postojala druga, da je dovoljno da preležite koronu, ne biste se zarazili drugi put. Krajem treće nedelje nakon primanja prve doze vakcine, imate neka antitela, ali su ona daleko od toga da su postigla zaštitni nivo“, rekao je Šekler za Nedeljnik, a prenosi Beta.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da „epidemiološka situacija još nije stabilna da bismo mogli da pričamo o popuštanju mera“, ali da gaji „vrlo realan optimizam“.

Đerlek je za televiziju K1 rekao da „epidemiološka situacija još nije stabilna da bismo mogli da pričamo o nekom popuštanju mera“, prenela je N1.

S. Aleksić (Tanjug / RTS / N1 / K1 / covid.rs / Nedeljnik / Beta)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar