Od sutra u Srbiji revakcinisanje, uz 1.960 novozaraženih i 13 preminulih

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 10.458 osoba, od kojih je bilo pozitivno 1.960, dok je 13 osoba preminulo. Na lečenju je 3.818 osoba, a na respiratoru 128, navedeno je na sajtu covid 19.

Od sutra, 9. februara, počeće masovna revakcinacija građana, koji su prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primili prvog dana vakcinacije stanovništva, 19. januara.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je za RTS da je epidemijska kriva zaravnjena na visokom nivou i da svaki dan imamo barem 20 do 25 odsto potvrđenih od ukupnog broja tesiranih, kao i da mere ne bi trebalo popuštati dok ne bude više vakcinisanih.

Tiodorović je takođe rekao da opuštanje može da razume, psihološki je ovo veoma težak problem, traje predugo, ali je siguran da ceo medicinski deo Kriznog štaba misli da je vrlo važno da očuvamo barem narednih dana situaciju na ovom nivou, da se mere poštuju, da nema popuštanja, da izdržimo dok se vakcinacija bude sporovodila.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da se nadao, ali da nije očekivao toliko dobar odziv za vakcinaciju protiv kovid-19, kao što je bio u Srbiji, obzirom na to da su, kako kaže, antivakseri učinili sve da odziv ne bude takav.

Đerlek je za TV Prva rekao da su građani Srbije time pokazali veliku svest i shvatili da bez vakcine nemamo snage za borbu protiv koronavirusa, prenela je Beta.

Prema njegovim rečima do sada je 522.000 građana primilo prvu dozu, oko 22.000 je revakcinisano, dok se od četvrtka nastavlja imunizacija još 500.000 ljudi.

Kako je javio Tanjug, u Srbiju je stigao novi kontingent vakcina „Fajzer-Biontek“. Stiglo je 8.190 doza vakcina, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu zdravlja.

Vakcine su dopremljene u Institut „Torlak“.

S. Aleksić (izvor: RTS / N1 / Tanjug / TV Prva / Beta)

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar