Zorana Mihajlović: U narednih deset dana tender za gasovod Niš-Dimitrovgrad

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da očekuje da će za sedam do 10 dana biti raspisan tender za izvođača radova na gasovodu Niš-Dimitrovgrad, čijom izgradnjom će se obezbediti diverzifikacija snabdevača gasom, objavljeno je na zvaničnom sajtu resornog ministarstva.

”Izgradnja gasne interkonekcije sa Bugarskom, gasovoda Niš-Dimitrovgrad, jeste put i prvi korak ka diverzifikaciji, ne samo gasnih ruta, već i diverzifikaciji snabdevača gasom i mogućnost da dobijemo gas iz drugih izvora, uključujući ne samo Azerbejdžan, nego i LNG terminal u Grčkoj, ali i budući Istočnomediteranski gasovod”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je naglasila da je novac za izgradnju gasne interkonekcije obezbeđen iz evropskih fondova i zajmova evropskih banaka i da je planirano da u 2023. godini gasovod bude operativan. To će omogućiti i gasnu stabilnost, ali i veće mogućnosti za povezivanje unutar regiona, pre svega sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, kao i za snabdevanje gasom Kosova i Metohije, kazala je ministarka rudarstva i energetike.

Izvor: mre.gov.rs

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar