Još 2.000 zaraženih i 15 preminulih u Srbiji

U Srbiji je u proteka 24 časa potvrđeno još 2.000 slučajeva koronavirusa. Preminulo je 15 osoba, dok je u bolnicama 3.815 pacijenata, od kojih 141 na respiratoru. Proteklog dana u Srbiji je urađeno 12.547 testova, navedeno je na sajtu covid19.rs.

U ustanovama socijalne zaštite zaraženo je 535 ljudi, 291 korisnik i 244 zaposlena, saopštilo je Ministarsvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je za TV N1 da se za sada ne planira nikakvo ublažavanje epidemioloških mera u Srbiji.

On je kazao da je na Kriznom štabu bilo reči o tome, ali podaci sa terena su zaustavili takav razgovor do daljnjeg.

Govoreći o vakcinama Tiodorović je rekao da u Srbiji najviše ima kineske vakcine, ali da ima i ruske i Fajzerove, ali u manjem broju.

Institut „Torlak“ može da proizvodi rusku vakcinu „sputnjik“, jer za to „ima uslova“, smatra Tiodorović.

Delegacija ruskih stručnjaka, koja bi u Institutu „Torlak“ trebalo da proceni tehnološke i kadrovske kapacitete za proizvodnju vakcine “sputnjik, stigla je u Srbiju, rečeno je Tanjugu u kabinetu ministra za inovacije Nenada Popovića, koji je ranije za RTS izjavio da je vakcina „sputnjik“ u Srbiji odobrena i za starije od 60 godina.

Profesor Radmilo Janković, zamenik generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš, ne očekuje da će se broj pacijenata u naredne dve do tri nedelje smanjiti i poziva građane na oprez tokom predstojećih praznika.

Zato vakcinaciju treba što pre sprovesti, jer svako odugovlačenje dovodi do toga da nam možda dođu neki sojevi za koje vakcina neće biti efikasna. Ipak, siguran sam da smo stali na put, na rep koroni i da polako idemo ka njenim leđima, i da ćemo je uhvatiti za vrat. Nadam se da ćemo uskoro ovaj turoban rat dobiti, na dobrom smo putu, rekao je Radmilo Janković za RTS.

S. Aleksić ( izvor: covid19.rs / Tanjug / RTS / N1 / Beta / Ministarsvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja)

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar