a

O ljubavi i vinu – Zarezoja i praznik ljubavi

Iako su Sveti Trifun i Sveti Valentin sveci različitih crkava, obeležavaju se istovremeno i zaštitnici su ljubavi celog hrišćaskog sveta.

Pravoslavni vernici koji poštuju Julijanski kalendar 14. februara proslavljaju Svetog Trifuna – najveći vinogradarsko-vinarski praznik. U narodu Trifundan je poznatiji i kao Sveti Trifun Zarezan ili Zarezoja, a običaj je da se u vinogradima simoblično zareže loza i polije vinom, kako bi godina bila plodorodna, bogata i puna blagostanja. To je i prvi posao kojim počinju radovi u vinogradu.

U narodu se veruje da se tog dana susreću zima i leto i da dani postaju topliji.

Praznik se obeležava u Srbiji i Bugarskoj, ali i u drugim balkanskim zemljama.

Običaj je da se u kolibi vinogradara na dan praznika okuplja muško društvo, iznosi se bogata trpeza, a centralno mesto zauzima obredni hleb ukrašen listom od vinove loze ili grožđem. Degustiraju se najbolja vina i pevaju vinogradarske pesme.

Istog dana je i praznik ljubavi – Sveti Valentin, koga proslavlja rimokatolička crka, ali i mnogi ljudi širom sveta.

Običaji vezani za Dan ljubavi sežu do antičke Grčke i Rima, kada su slavljena božanstva plodnosti i zaštitnici svetosti braka. Običaj je da zaljubljeni poklanjaju jedni drugima poklone, a najpopularniji darovi su ruže i čokolada. Na dan Svetog Valentina se šalju i čestitke.

Srećni praznici!

Pripremio: Petar Videnov

Foto: pixabay.com

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar