Dimitrovgradski osnovci i srednjoškolci učestvuju u planiranju lokalnog budžeta

Projekat za odgovornu vlast Američke agencije za međunarodni razvoj USAID i opština Dimitrovgrad omogućili su učenicima dimitrovgradske osnovne i srednje škole da po prvi put učestvuju u javnoj raspravi o budžetu grada za narednu godinu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 271-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 272-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 273-1024x683.jpg

Leopold Rolinger, ispred Projekta za odgovornu vlast koji sprovodi USAID je u izjavi za medije rekao, da će učenici osnovne i srednje škole imati mogućnost da predlože predloge projekata koji će biti reflektovani na mišljenje svih učenika škole. Nakon toga, kako kaže, će se kreirati glasački listići i svim đacima od petog do osmog razreda osnovne škole, odnosno svim učenicima od prvog do čestvrtog razreda gimnazije će biti omogućeno da glasaju za jedan od projekata koji bude na listiću, a koji će nakon toga biti realizovan od strane opštine. Rolinger ističe da je u planu i prezentacija projekata u Kulturnom centru, ali da je u ovom trenutku zbog epidemiološke situacije to još uvek neizvesno. Navodi da je ideja da učenički timovi prezentuju projekte svojim vršanjacima i da oni na osnovu toga donesu odluku o tome šta se planira da se dalje uradi.

“Glavni cilj projekta je da naučimo mlade ljude da novac koje naše vlasti imaju da je to ustvari novac svih nas i da učenici počnu da uče kako da predlažu, biraju i utiču na to da se njihov novac troši za njihove potrebe. Ovaj projekat je tokom 2020. godine sproveden u 4 grada – Sombor, Sremska Mitrovica, Novi Pazar i Kragujevac. Ukupno su učestvovale 24 srednje škole, a glasalo je preko 15.000 učenika. Trudili smo se da damo deci slobodu, odnosno da oni sami predlažu i biraju projekte, a ona su birala od renoviranja školskih toaleta preko nabavke materijala za praksu, pametnih tabli do sređivanja dvorišta” – kazao je Rolinger.

This image has an empty alt attribute; its file name is 274-1024x683.jpg

Jelena Đorđević, opštinska većnica za omladinu i turizam je istakla da ovaj projekat opština Dimitrovgrad sprovodi u saradnji sa USAID-om u cilju povećanja učešća građana i građanki u procesu odlučivanja o budžetu.

“Na ovaj način želimo da uključimo mlade da iskažu svoje potrebe kako bi smo ih mi isplanirali u budžetu. Ovo je način da mladi shvate da treba da se čuje njihov glas i da lokalna samouprava reaguje na njihov glas time što će podržati neke od njihovih realnih ideja koje budu izglasali” – rekla je opštinska većnica.

This image has an empty alt attribute; its file name is 275-1024x683.jpg

Katarina Simeonov, direktorka osnovne škole “Hristo Botev” je izrazila zadovoljstvo što je lokalna samouprava prepoznala značaj ovakvih projekata i još više što je diimitrovgradska osnovna škola kao prva osnovna škola u Srbiji uključena u njihovu realizaciju.

“To će biti prilika da naši učenici pokažu koliko su zaista onakvi kakve ih mi procenjujemo, pametni, zreli i odgovorni i veoma sam nestrpljiva da vidim šta će oni predložiti i šta je to što oni vide da im nedostaje u našoj školi. Veoma je važno da još od mlađih razreda đaci usvajaju principe aktivnog građanstva i da se na pravi način, kada budu odrasli, odnose prema onome što je zajedničko dobro” – rekla je Simeonova.

A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar