Razglednice sa planine Tupižnice, dragulja istočne Srbije

Planina, tako mala po visini i prostranstvu, a toliko raznovrsna, bogata, planina (ne)stvarne lepote i mnoštva uzbuđenja, raznolika na svakom koraku, u svakom trenutku. Takva je planina Tupižnica. Istinski dragulj na istoku Srbije, koji će zasijati svakome namerniku koji na Tupižnicu zakorači, a valja se potruditi da sjaj Tupižnice bude neprestan i mnogo snažniji, da se sa ovom planinom upoznaju svi, da u njenim nedrima provode što više trenutaka, koji će ostati u sećanju, koji će postati nezaboravni. Tupižnica je jedna od pozornica sa najlepšom scenografijom i kulisama, koje je priroda “postavila”, Tupižnica će tokom “izvođenja predstava” zadovljiti svakoga – i one željne najtežih avantura, i one koji bi se lagano prošetali, i planinare, i slikare, i pesnike…Predstave su to, koje se gledaju bez treptaja, gde se u svakoj sceni, u svakom dijalogu, odigrava nešto od najveće važnosti za konačan ishod pozorišnog komada.

Istinski, veliki dan planinarenja odigrao se na Tupižnici, ispunjen u svemu, u predivnom provedenom danu na akciji koju je Planinarsko društvo “Preslap”, i više nego uspešno, organizovalo u nedelju, 21. februara. Fantastična kompozicija detalja, koje je priroda stvorila i oslikala, vidici koji se ne zaboravljaju i čine da se još više zavoli planinarstvo. Šezdesetak planinarki i planinara iz Niša, Leskovca, Jagodine, Despotovca, Negotina i Zaječara, uživalo je u svakom trenutku na Tupižnici, na akciji koju je vodički tim Planinarskog društva “Preslap” dobrano produžio, usporio, ne bi li svi izašli, bezbedno i bez napora, na najviši vrh Tupižnice, visok 1162 metra. Zanimljivo, ima više naziva ovog vrha – i Ledenički vrh, i Glogovački vrh, i Bučjanski kamen, i Lasovački vrh.

Na ovoj akciji, družinu je u predivnoj avanturi na Tupižnici, uspešno vodio vodički tim Planinarskog društva “Preslap”, koji su činili Miroslav Dokman, Vladimir Mitrović, Slobodan Vasković, Milan “Lane” Stojilković i Uglješa Đorić.

Smestila se Tupižnica u sredini trougla koji obrazuju Zaječar, Knjaževac i Boljevac. Smestila se Tupižnica tamo gde se dva ogromna evropska planinska masiva dodiruju, tamo gde se Karpati susreću sa Balkanskim planinama. U pravcu sever – jug, tek je desetak kilometara duga. Ipak, na ovom malenom prostoru doživi se sve ono što i najviše planine pružaju – i proplanci, i široki putevi, i kozje staze, i stene i litice, i duboke doline…I magla, sunce, vetar i spokoj – u par sati samo!

Tek, svojom lepotom, gracioznošću i planinarskim sadržajima, Tupižnica ne zaostaje za svojim prvim susedom, mitskim Rtnjem, niti za Starom planinom, između kojih – Rtnja i Stare planine, tih planinskih divova, Tupižnica se i smestila, nenametljivo, stidljivo. Ali, tako je samo dok se ne naprave prvi koraci u selu Bučje, na zapadnim padinama Tupižnice, ka njenom najvišem grebenu. I sve će se izmeniti na Tupižnici. Hladno i maglovito jutro ubrzo postaje sunčan, prolećni dan. Kaljav i širok zemljani put, koji je odveo družinu iz atara Bučja, vodi paralelno sa grandioznim stenama Tupižnice, gde se i nalazi najviših vrh. Opet, i taj široki put, kada se približi stoletnoj listopadnoj tupižničkoj šumi, odjednom se pretvara u oštru, strmu, koziju stazu, gde valja motriti na svaki korak i dobro čuvati snagu. Nagrada za uzbudljiv i naporan prelazak šumske deonice ubrzo se dobija na vidikovcima, sa kojih se pruža možda i najlepši pogled na Rtanj. Završni uspon ka Ledeničkom vrhu odvija se po stenama i kamenjaru, gde je neophodno i rukama se pridržavati. Uobičajeno, od Bučja do najvišeg vrha Tupižnice stiže se za dva i po do tri sata hoda i penjanja. Družina Planinarskog društva “Preslap”, ka vrhu se kretala čak četiri i po sata. Ispunjena su ovim bila dva cilja – siguran izlazak na vrh i divljenje u pogledu na sve četiri strane sveta. Trasa, kratka, ali jedna od najraznovrsnijih u Srbiji. Valja na Tupižnicu češće dolaziti. Valja stalno na nju pozivati i na njoj se okupljati. Valja o Tupižnici besediti, pokloniti joj najtoplije reči, naoštriti pera. Planina Tupižnica je mala, ali jedna od najbogatijih po scenografiji i detaljima koje je ovde priroda stvorila.

Svoju “sabornost”, sposobnost da na svojm akcijama okuplja mnogo ljudi iz mnogo različitih sredina, Planinarsko društvo “Preslap” svakako će usmeravati i ka Tupižnici.

I sam silazak u dolinu, prema zapadu, u selo Bučje, bitno različit od uspona, upotpunio je ovaj čarobni mozaik. Spokojno u smiraj dana izgledaju sela između Knjaževca i Boljevca, u dolini koja razdvaja Tupižnicu od planine Slemen.

Ima tako, na ovom svetu, nekih mesta, tako izuzetnih, a da o njima tako malo znamo, i ne odlazimo njima tako često. Tupižnica to svakako jeste…

Miroslav Dokman

Foto: Planinarsko društvo “Preslap”

Napisao/la

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Bez komentara

Ostavi komentar