Mihajlović: Srbija nezaobilazna energetska trasa, bez MHE u zaštićenim područjima

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da Srbija treba da počne da koristi svoj položaj i da bude nezaobilazna gasna i energetska trasa, kao što je to učinjeno u saobraćaju, javio je Tanjug.

„Imamo već dva gasovoda, ubrzo ćemo raspisati i tender za izgradnju gasne interkonekcije Niš – Dimitrovgrad. Bugarska takođe radi na svojoj strani, hoćemo da imamo više snabdevača, bilo da je reč o azerbejdžanskom gasovodu ili istočnomediteranskom“, rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka Mihajlović je takođe izjavila je da se neće dozvoliti gradnja malih derivacionih hidroelektrana u zaštićenim zonama.

Ona je na predstavljanju 13. Sive knjige NALED-a rekla da će uskoro biti doneta četiri zakona u oblasti rudarstva i energetike, među kojima je i Zakon o obnovljivim izvorima energije i navela, kako je preneo Tanjug, da je vođeno računa i o čuvenim MHE i „nećemo dozvoliti da se grade male derivacione hidroelektrane u zonama zaštite, jer one nam neće toliko obezbediti energetsku bezbednost, a možemo sačuvati životnu sredinu“.

Izvor: Tanjug

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar