a

U Srbiji 17 preminulih i 3.460 zaraženih, o novim merama u petak

Srbija je zabeležila još 3.460 slučajeva zaražavanja koronavirusom i 17 preminulih od posledica kovida. Kako je navedeno na sajtu covid19.rs. u poslednja 24 časa urađeno je 15.200 testova, na bolničkom lečenju je 3.776 pacijenata, od kojih su 152 na respiratoru.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod 177 korisnika i 250 zaposlenih.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je posle današnje sednice Kriznog štaba da će naredna biti održana u petak i da će tada Krizni štab doneti konačnu odluka o merama, javila je RTS.

Procenjeno je da se epidemiološka situacija pogoršava i da treba maksimalno pojačati kontrolu, rekao je Kon.

Pojačaće se nadzor nad oboljevanjem u školama, za sada nemamo podataka za neki veliki rizik, kazao je on.

Bilo je različitih stavova, ali došli smo do zajedničkog stava da se preko vikenda mora preduzeti nešto i ostalo je da se iskristališe i pripremi predlog, naveo je Kon i rekao da je na sastanku Kriznog štaba konstatovano da su mesta na kojima se prenosi infekcija ski centri.

Direktor Kancelarije SZO u Srbiji Marijan Ivanuša smatra da je epidemiološka situacija pogoršana u Izraelu i Srbiji, zemljama u kojima se imunizacija sprovodi brzo, odnosno vodećim po vakcinaciji, možda zbog umora i opuštanja građana, preneo je portal nova.rs.

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukićević izjavila je da će nam se, izgleda, ponoviti decembar, kada je u jednom trenutku u Srbiji bilo i 8.000 zaraženih dnevno, dok je u bolnicama bilo smešteno skoro 10.000 ljudi.

„Ja nisam član Kriznog štaba, ja sam lekar iz crvene zone od početka. I prema onome što vidim izgleda da će nam se ponoviti decembar. Kada je pušteno da sve ostane otvoreno, da rade skijališta, sada je gotovo“, rekla je Adžić Vukićević za „Danas“.

U Institutu za ortopediju „Banjica“ prošle godine je zbog koronavirusa bilo za oko 9.000 operacija manje u odnosu na godinu pre toga.

Direktor Instituta Zoran Baščarević rekao je za RTS da je broj operacija za ugradnju kuka smanjen za 60 osto, a za kolena čak 70 odsto i da svi ti pacijenti čekaju svoj red da uđu u sistem lečenja.

S. Aleksić (izvor: covid19.rs / RTS / N1 / Nova.rs / Danas)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar