U Srbiji 17 preminulih i 3.460 zaraženih, o novim merama u petak

Srbija je zabeležila još 3.460 slučajeva zaražavanja koronavirusom i 17 preminulih od posledica kovida. Kako je navedeno na sajtu covid19.rs. u poslednja 24 časa urađeno je 15.200 testova, na bolničkom lečenju je 3.776 pacijenata, od kojih su 152 na respiratoru.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod 177 korisnika i 250 zaposlenih.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je posle današnje sednice Kriznog štaba da će naredna biti održana u petak i da će tada Krizni štab doneti konačnu odluka o merama, javila je RTS.

Procenjeno je da se epidemiološka situacija pogoršava i da treba maksimalno pojačati kontrolu, rekao je Kon.

Pojačaće se nadzor nad oboljevanjem u školama, za sada nemamo podataka za neki veliki rizik, kazao je on.

Bilo je različitih stavova, ali došli smo do zajedničkog stava da se preko vikenda mora preduzeti nešto i ostalo je da se iskristališe i pripremi predlog, naveo je Kon i rekao da je na sastanku Kriznog štaba konstatovano da su mesta na kojima se prenosi infekcija ski centri.

Direktor Kancelarije SZO u Srbiji Marijan Ivanuša smatra da je epidemiološka situacija pogoršana u Izraelu i Srbiji, zemljama u kojima se imunizacija sprovodi brzo, odnosno vodećim po vakcinaciji, možda zbog umora i opuštanja građana, preneo je portal nova.rs.

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukićević izjavila je da će nam se, izgleda, ponoviti decembar, kada je u jednom trenutku u Srbiji bilo i 8.000 zaraženih dnevno, dok je u bolnicama bilo smešteno skoro 10.000 ljudi.

„Ja nisam član Kriznog štaba, ja sam lekar iz crvene zone od početka. I prema onome što vidim izgleda da će nam se ponoviti decembar. Kada je pušteno da sve ostane otvoreno, da rade skijališta, sada je gotovo“, rekla je Adžić Vukićević za „Danas“.

U Institutu za ortopediju „Banjica“ prošle godine je zbog koronavirusa bilo za oko 9.000 operacija manje u odnosu na godinu pre toga.

Direktor Instituta Zoran Baščarević rekao je za RTS da je broj operacija za ugradnju kuka smanjen za 60 osto, a za kolena čak 70 odsto i da svi ti pacijenti čekaju svoj red da uđu u sistem lečenja.

S. Aleksić (izvor: covid19.rs / RTS / N1 / Nova.rs / Danas)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar