U Srbiji uz sve više vakcinisanih raste broj zaraženih

Rezultati 15.074 testa, koji su urađeni u poslednja 24 časa u Srbiji, govore da ima još 3.588 osoba koje su zaražene koronavirusom, što je više za 128 nego juče, a trend rasta novoinficiranih traje već nekoliko dana. Na lečenju je 3.832 pacijenta, a na respiratoru 153. Preminulo je 15 osoba, navedeno je na sajtu covid19.rs.

Infektolog Dragan Delić izjavio je da ponovo imamo neblagovremeno donošenje mera protiv koronavirusa i pokušaj da se balansira između ekomonije i zdravlja ljudi.

„Očigledno je da se i dalje pravi kompromis između ekonomije i zdravlja, a to je za mene kao lekara sa medicinske i etičke tačke gledišta neprihvatljivo“, rekao je Delić, nekadašnji direktor beogradske Infektivne klinike za list Danas.

Kako je naveo, „u Hipokratovoj zakletvi nema ni kafića, ni restorana, ni kladionica, već se pominju bolesnici, lekari i njihov odnos“, ukazujući da „briga o privredi, o ugostiteljima, ne može da bude deo zdravstvene politike“.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je pak izjavio za TV Pink, da je stav Grada da se protivi skraćenju radnog vremena restorana, jer se ne vide „ni medicinske ni ekonomske razloge da se takva odluka donese“.

On je podsetio da u sektoru usluga u Beogradu radi 40.000 ljudi, a ukoliko bi se radno vreme skratilo za dva sata, oni bi izgubili jednu smenu, te bi u tom slučaju bilo 10.000 do 15.000 ljudi bez posla, preneo je Beoinfo.

Situacija u školama, kada je reč o broju zaraženih koronavirusom, nije alarmantna, izjavio je ministar prosvete Branko Ružić.
On je istakao da broj zaraženih u učenika ne prelazi 0,5 odsto od ukupnog broja đaka, a broj zaraženih nastavnika ne prelazi jedan odsto od ukupnog broja.

Ružić je, posle obilaska Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, rekao da je do sada vakcinisano 36.000 prosvetnih radnika, koji su među prioritetima u imunizaciji.

„Nema utemeljenja da je obrazovni sistem mesto širenja koronavirusa“, rekao je Ružić.

U Srbiji je, prema poslednjim podacima Vlade, izvršeno 1.343.718 vakcinacija protiv koronavirusa, a obe doze vakcine primilo je 487.359 građana.

Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije za Evropu saopštila je da svaki deseti pacijent zaražen koronavirusom ima simptome oboljenja i tri meseca posle infekcije.

Iz SZO apeluju na političke aktere da učine više kako bi se obratila pažnja i lečio dugotrajni kovid 19 koji se, između ostalog, manifestuje teškim zamorom, bolom u grudima, srčanim problemima, glavoboljom, zaboravnošću, depresijom, gubitkom čula mirisa, dijarejom i kijavicom, prenosi Tanjug informaciju Asošijejted presa.

S. Aleksić (izvor: covid19.rs, / Tanjug / Beta / RTS / Danas / Pink / Beoinfo / AP)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar