a

U Srbiji uz sve više vakcinisanih raste broj zaraženih

Rezultati 15.074 testa, koji su urađeni u poslednja 24 časa u Srbiji, govore da ima još 3.588 osoba koje su zaražene koronavirusom, što je više za 128 nego juče, a trend rasta novoinficiranih traje već nekoliko dana. Na lečenju je 3.832 pacijenta, a na respiratoru 153. Preminulo je 15 osoba, navedeno je na sajtu covid19.rs.

Infektolog Dragan Delić izjavio je da ponovo imamo neblagovremeno donošenje mera protiv koronavirusa i pokušaj da se balansira između ekomonije i zdravlja ljudi.

„Očigledno je da se i dalje pravi kompromis između ekonomije i zdravlja, a to je za mene kao lekara sa medicinske i etičke tačke gledišta neprihvatljivo“, rekao je Delić, nekadašnji direktor beogradske Infektivne klinike za list Danas.

Kako je naveo, „u Hipokratovoj zakletvi nema ni kafića, ni restorana, ni kladionica, već se pominju bolesnici, lekari i njihov odnos“, ukazujući da „briga o privredi, o ugostiteljima, ne može da bude deo zdravstvene politike“.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je pak izjavio za TV Pink, da je stav Grada da se protivi skraćenju radnog vremena restorana, jer se ne vide „ni medicinske ni ekonomske razloge da se takva odluka donese“.

On je podsetio da u sektoru usluga u Beogradu radi 40.000 ljudi, a ukoliko bi se radno vreme skratilo za dva sata, oni bi izgubili jednu smenu, te bi u tom slučaju bilo 10.000 do 15.000 ljudi bez posla, preneo je Beoinfo.

Situacija u školama, kada je reč o broju zaraženih koronavirusom, nije alarmantna, izjavio je ministar prosvete Branko Ružić.
On je istakao da broj zaraženih u učenika ne prelazi 0,5 odsto od ukupnog broja đaka, a broj zaraženih nastavnika ne prelazi jedan odsto od ukupnog broja.

Ružić je, posle obilaska Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, rekao da je do sada vakcinisano 36.000 prosvetnih radnika, koji su među prioritetima u imunizaciji.

„Nema utemeljenja da je obrazovni sistem mesto širenja koronavirusa“, rekao je Ružić.

U Srbiji je, prema poslednjim podacima Vlade, izvršeno 1.343.718 vakcinacija protiv koronavirusa, a obe doze vakcine primilo je 487.359 građana.

Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije za Evropu saopštila je da svaki deseti pacijent zaražen koronavirusom ima simptome oboljenja i tri meseca posle infekcije.

Iz SZO apeluju na političke aktere da učine više kako bi se obratila pažnja i lečio dugotrajni kovid 19 koji se, između ostalog, manifestuje teškim zamorom, bolom u grudima, srčanim problemima, glavoboljom, zaboravnošću, depresijom, gubitkom čula mirisa, dijarejom i kijavicom, prenosi Tanjug informaciju Asošijejted presa.

S. Aleksić (izvor: covid19.rs, / Tanjug / Beta / RTS / Danas / Pink / Beoinfo / AP)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar