Mihajlovićeva sa ministarkom energetike Bugarske: Gasna interkonekcija u maju 2022. godine

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, sastala se danas u Sofiji sa ministarkom energetike Republike Bugarske Temenuškom Petkovom i sa njom razgovarala o izgradnji gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, ali i saradnji u drugim oblastima energetike.

“Srbija i Bugarska imaju veoma dobre bilateralne, ali i prijateljske odnose, zahvaljujući dvojici predsednika, Aleksandru Vučiću i Bojku Borisovu. Posvećeni smo povezivanju regiona i važno je da uradimo sve što možemo da se dodatno povežemo. To već činimo u saobraćaju, ali je neophodno i u energetici. Razmenili smo danas informacije o trenutno najvažnijem projektu naše dve države, koji je od ogromnog značaja jer će nam omogućiti da još više budemo tranzitne države, da diverzifikujemo i snabdevače i puteve i omogućiće nam konkurenciju i povoljnije cene gasa. Bugarska je završila tendersku proceruru, Srbija će sledeće nedelje raspisati javni poziv. Očekujem da na leto potpišemo ugovor, a u maju 2022. da imamo operativan gasovod”, rekla je Mihajlovićeva.

Temenuška Petkova poželela je dobrodošlicu potpredsednici Mihajlović i srpskoj delegaciji, rekavši da je današnji sastanak važan zbog razmatranja svih bitnih pitanja u bilateralnoj saradnji dve države u energetici.

“Realizacijom ovog projekta pokazujemo da delimo iste vrednosti i bliskost dva naroda. Gasna interkonekcija daje nam mogućnost diverzifikacije za ceo region i biće od koristi i privredi i našim građanima. Koristim priliku da zahvalim kolegama na konstruktivnom dijalogu i saradnji na projektima”, rekla je Petkova, objavljeno je na zvaničnom sajtu Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije.

Izvor i foto: mre.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar