Tender za izgradnju gasovoda Niš-Dimitrovgrad naredne nedelje

Ministarstvo rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije saopštilo je da se očekuje da javni poziv za izbor izvođača na izgradnji gasne interkonekcije Srbija-Bugarska bude raspisan naredne nedelje, nakon što su dobijena sva odobrenja nadležnih evropskih institucija, uključujući i Evropsku investicionu banku, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Navodi se da je za projekat izgradnje gasovoda Niš–Dimitrovgrad u toku izbor nadzora na projektu, za koji je javni poziv raspisan 11. januara 2021. godine.

Planirano je da radovi na izgradnji gasne interkonekcije, koja će omogućiti diverzifikaciju pravaca i diverzifikaciju snabdevača, počnu tokom 2021. godine, a da gasovod bude operativan u 2023. godini.

Ukupna dužina interkonekcije Srbija–Bugarska na teritoriji Srbije je 109 kilometara, a planirani kapacitet gasovoda je 1,8 milijardi kubnih metara.

Procenjena vrednost investicije iznosi 85,5 miliona evra, a finansira se iz pretpristupnih fondova EU i zajma Evropske investicione banke, dok preostala sredstva obezbeđuju Republika Srbija i JP „Srbijagas“, stoji se u saopštenju.

Izvor: srbija.gov.rs / FAR

Foto: nova.bg

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar