Usvojene izmene Zakona o bugarskom državljanstvu

Parlament je usvojio izmene Zakona o bugarskom državljanstvu. Saglasno njima se pri Državnoj agenciji za Bugare u inostranstvu osniva Konsultativni savet. On će izdavati mišljenje o državljanstvu u roku od dva meseca, uzimajući u obzir da li kandidat zna bugarski jezik, da li se izjašnjava kao lice bugarskog porekla i da li je pripadnik bugarske zajednice ili bugarske manjine u drugoj državi.

Ukida se mogućnost sticanja bugarskog državljanstva na osnovu ulaganja u državne hartije od vrednosti.

Uvodi se novi osnov – bugarsko državljanstvo mogu steći strana lica po osnovu ulaganja u sticanje akcija ili obveznica bugarskih trgovačkih društava u iznosu od najmanje 2 miliona leva /nešto iznad 1 miliona evra/.

Druga mogućnost za sticanje bugarskog državljanstva jeste početno ulaganje u iznosu od preko 250.000 evra u društvo koje je otvorilo bar 10 radnih mesta, povećanje ulaganja po isteku godinu dana bar do 500.000 evra i otvaranje preko 20 radnih mesta u društvu.

Privremeni boravak u Bugarskoj može se odobriti stranom licu koje poseduje tzv. startup vizu, Potvrdu o visokotehnološkom i/ili inovativnom projektu, kao i licu koje je nakon izdavanja dugoročne vize postalo član ili akcionar bugarskog trgovačkog društva i poseduje najmanje 50% kapitala društva.

Izvor: BNR

Foto: parliament.bg

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar