Dokumentarna predstava “San o Mileni” na BTF-u

Predstava “San o Mileni” Udruženja umetnika “Artista” našla se sinoć na repertoaru “Balkan Teatar Festa”, a centralna tema ovog pozorišnog komada, svrstanog u takozvanu dokumentarnu predstavu, koju je režirala Jelena Bogavac je slikarka Milena Pavlović Barili.

This image has an empty alt attribute; its file name is 366-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 367-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 368-1024x683.jpg

Predstava “San o Mileni” nastala je iz dokumentarnog istraživanja biografije slikarke u kontekstu socijalnog političkog koncepta međuratnog perioda dvadesetog veka u kom je živela.

Dramaturšku matricu predstave čine pisma, dokumenta, kritike, dnevnički zapisi, analitički tekstovi. Predstava definiše najvažnije životne događaje Milene Pavlović Barili prelamajući je kroz prizmu njenih remek dela – zato predstava govori o Mileni jezikom simbola njene umetnosti.

This image has an empty alt attribute; its file name is 369-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 370-1024x683.jpg

Životni, emotivno racionalni, spoznajni te karijerni usponi i padovi slavne umetnice problematizuju i pokreću večite teme umetničkog puta ili puta u umetnosti – traganje, ostvarenje, život uslovljen tržištem, umetnost u raljama kapitalizma, umetnička sloboda, dihotomija nasleđa, tragika istorijskih okolnosti, svemir pojedinca, politički autizam, sudar lokalnog i globalnog, međuzavisnost ličnog i kolektivnog.

Predstava je edukativni, visoko poetizovani zapis o životu i delu jedne od najzanimljivijih lokalnih umetnica koja je stekla svetsku slavu.

Glumačku ekipu u ovom komadu čine Tijana Višković, Aleksandra Veljković, Jovan Zdravković, Marko Panajotović i vokal Jelena Odović. Stručni suradnik, istraživač i kompozitor songova po Mileninim pesmama je Miodrag Kovačević.

This image has an empty alt attribute; its file name is 371-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 372-1024x683.jpg

Glumica Aleksandra Veljković koja u predstavi igra ulogu Milenine majke je pohvalila atmosferu i dodala da je kako njoj, tako i njenim kolegama bila velika čast da igraju ovu predstavu u Dimitrovgradu.

“Ovo je prvo izvođenje predstave nakon pauze usled korone, tako da nam je baš bilo još veće uzbuđenje nego inače i baš smo uživali. Delovalo nam je da je i publika uživala zajedno sa nama i da nas je pratila, a to je nekako kod ove predstave naročito važno, da se uspostavi taj neki odnos” – kazala je Veljković.

This image has an empty alt attribute; its file name is 373-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 374-1024x683.jpg

Glumica Tijana Višković je pohvalila energiju publike za koju kaže da je bila divna. Pored toga što igra glavnu ulogu Milenu Pavlović Barili, Višković je radila organizaciju i produkciju za ovu predstavu i kako sama kaže svi su uložili mnogo energije, ljubavi, rada i truda i veoma je ponosna.

This image has an empty alt attribute; its file name is 375-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 376-1024x683.jpg

I ovaj komad je lepo primljen od strane ljubitelja teatra u velikoj sali Centra za kulturu.

Festival se nastavlja u ponedeljak, 1. marta, kada će se dimitrovgradskoj publici predstaviti domaće pozorište “Hristo Botev” komadom “Lažov” u režiji Slobodana Aleksića. Početak predstave zakazan je za 19:30 sati.

A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar