Uz EU podršku renoviran Dom kulture u Babušnici

Dom kulture u Babušnici renoviran je uz podršku Evropske unije (EU) i Vlade Republike Srbije kako bi stanovnici opštine imali mesto za društveni i kulturni život.

Evropska unija je preko programa EU PRO opredelila 146.000 evra za rekonstrukciju kotlarnice i renoviranje glavnog hola Doma kulture što je obezbedilo punu funkcionalnost ovog objekta.

„Ova ustanova je centar svih kulturnih dešavanja u našoj opštini, a sada ćemo uz adekvatne uslove za rad moći da imamo bogatiji kulturni sadržaj, a kako pod istim krovom rade Turistička organizacija i Narodna biblioteka, ovaj projekat ima još veći značaj za nas”, rekla je predsednica opštine Babušnica, Ivana Stojičić.

This image has an empty alt attribute; its file name is 357-1024x683.jpg

Rekonstrukcijom kotlarnice značajno je unapređen sistem grejanja što će smanjiti troškove održavanja ali i nivo zagađenja vazduha u opštini, a prethodni radovi na sanaciji fasade i zameni stolarije, koje je takođe finansirala EU, značajno su unapredili energetsku efikasnost objekta. Opština Babušnica je uz finansijsku podršku Ministarstva kulture rekonstruisala i krovnu konstrukciju, a iz opštinskog budžeta je opremljena sala.

„Ovim radovima je kompletirana adaptacija objekta u kojem se odvija kulturni život opštine, organizuju se pozorišne predstave, filmske projekcije, izložbe i književne večeri. Posebno nam je drago što će folklorna i dramska sekcija, koje najviše okupljaju decu i mlade, imati odgovarajuće uslove za rad i kulturne manifestacije”, istakla je Valentina Nikolić Radivojev, direktorka Doma kulture.

This image has an empty alt attribute; its file name is 358-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 359-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 360-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 361-1024x683.jpg

Ovo je jedan od 37 projekata lokalne infrastrukture čiju je realizaciju podržala Evropska unija u partnerstvu sa Ministarstvom za evropske integracije sa 4,5 miliona evra sa ciljem da se unapredi kvalitet života stanovništva u 99 lokalnih samouprava koje su uključene u program EU PRO.

Opština Babušnica, u okviru aktivnosti usmerenih na primenu principa dobrog upravljanja, koje se sprovode u partnerstvu sa programom Swiss PRO koji podržava Vlada Švajcarske, priprema Pravilnik o upravljanju i korišćenju objekta.

Projekat Rekonstrukcije Doma kulture u Babušnici finansira Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije preko programa EU PRO. Кomplementarne aktivnosti projekta koje se odnose na primenu principa dobrog upravljanja sprovode se u saradnji sa programom Swiss PRO koji podržava Vlada Švajcarske.

Aktivnosti EU PRO programa, koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalnekohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: regionu Šumadije i Zapadne Srbije i regionu Južne i Istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Izvor i foto: EU PRO

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar