FAR ulazi u šestu godinu borbe za objektivno, slobodno i profesionalno novinarstvo

Na medijskom prostoru Srbije 1. marta 2016. godine pojavio se novi medij civilnog društva – dvojezični Internet Portal FAR (www.far.rs), koji je osnovalo Udruženje građana “Emblema” iz Dimitrovgrada. Informacije iz niza različitih oblasti (politika, ekonomija, poljoprivreda, ekologija, kultura, sport…) iz Dimitrovgrada, Pirota, Babušnice, Zvonca, Bele Palanke, Bosilegrada, Surdulice, Vranja, Niša, Beograda, Pančeva, Novog Sada, Ivanova i drugih sredina, ali i iz Bugarske i regiona, na ovom multimedijalnom portalu stvaraju se na bugarskom i srpskom jeziku. Od posebnog značaja su analize, istraživački tekstovi, TV sadržaji, reportaže i dokumentarna produkcija.

Još pri realizaciji ideje o osnivanju medija, rukovodiilo se znanjem, iskustvom i željom da FAR bude “svetionik” poštenog i objektivnog novinarstva.

Jedna od specifičnosti FAR-a je očuvanje tradicije, kulture, folklora, običaja i jezika bugarske nacionalne manjine u Srbiji i celokupna ekipa se trudi da u vremenu u kojem su izgubljene mnoge moralne vrednosti, bude u službi svih građanki i građana bez obzira na nacionalne, verske i druge razlike, bez političkog uticaja, senzacionalizma i tabloidizaacije.

Tako je prošlo pet i ulazi se u šestu godinu borbe za objektivno, slobodno i profesionalno novinarstvo.

FAR i Udruženje “Emblema” okupili su tim mladih, ali i iskusnih novinara, koji su postali pravi Farovci. I ne samo novinare, već i snimatelje, fotoreportere, programere, dizajnere, nevladine aktiviste i kreativne ljude koji se brinu o sajtu, njegovom izgledu i stalnom nadograđivanju. Sve je to urađeno uz puno volonterizma, ali i profesionalizma.

Tokom 2019. godine Udruženje ”Emblema” je osnovalo i FAR TV – svojevrsnu internet televiziju na Youtube kanalu i još jedan medij civilnog društva, koji vizuelno u televizijskom smislu reči upotpunjuje rad FAR-a.

Zahvaljujući projektu “Rubrika Farče”, koji je finansijki podržalo Ministarstvo inostranih poslova Republke Bugarske i koji je realizovan 2020. i nastavljen ove godine, FAR se maksimalno okrenuo i mlađoj publici od 8 do 17 godina, Kao rezultat toga je dečji časopis na srpskom i bugarskom jeziku FARČE, jedan od retkih ili jedina dečja publikacija ovakvog tipa u Srbiji, koja je naišla na veoma lep prijem kod čitalačke publike. Prvi broj dvomesečnika FARČE je svetlost dana ugledao pre godinu dana u vreme vanrednog stanja zbog epidemije koronavirusa u Srbiji i predstavljao je osveženje za celokupni auditorijum FAR-a sa obe strane granice. Ovaj časopis je prošle godine registrovan kao poseban i treći medij pod okriljem Udruženja “Emblema” i do sada je iz štampe izašlo šest brojeva.

This image has an empty alt attribute; its file name is 8-1-1024x683.jpg

Glavni deo redakcije FAR-a je u Dimitrovgradu uz dopisnike i saradnike iz Bosilegrada, Niša, Beograda i Sofije. U stvaranju i kreiranju medijskih sadržaja, pored desetak zaposlenih, učestvuje još petnaestak saradnika i volontera portala FAR, FAR TV-a i časopisa FARČE, koji se maksimalno trude da svojom profesionalnošću, kreativnošću i profesionalizmom dopru do svih pora bugarske zajednice u Srbiji i svih građanki i građana koji prate FAR.

Dvojezični medijski model za koji se zalaže FAR je velika prednost, ali i veoma naporan posao. Zato se ceo tim trudi, da pored novinarskih normi, medijski sadržaji na FAR-u budu i jezički korektni, uz poštovanje savremene književme norme bugarskog i srpskog jezika.

Kako bi se približio svim čitaocima, FAR je lako dostupan i putem mobilnih telefona, odnosno putem dvojezične android aplikacije, ali i društvenih mreža Facebook, Twiter i Instagram, kao i putem Youtube kanala.

Članovi redakcije i saradnici naših medija pohađali su raznovrsne seminare, edukacije, radionice, obuke i novinarske škole u organizaciji NUNS-a, NDNV-a, Fondacije “Slavko Ćuruvija”, UNS-a, Misije OEBS-a u Srbiji, BIRN-a, CRTE, istraživačkih mreža i nevladinih organizacija. “Emblema” i FAR su učesnici domaćih i međunarodnih medijskih skupova i konferencija.

Partnerstvo sa kolegama iz Kragujevca i Pančeva, odnosno deklaracija o saradnji koju su 2018. godine potpisali sajt Pančevo siti iz Pančeva, portal Glas Šumadije iz Kragujevca i portal FAR predstavljao je svojevrsni početak alternativne medijske scene u Srbiji, zasnovane (kako piše deklaraciji) “na posvećenim vrednostima i pravilima profesionalnog, objektivnog, nezavisnog i blagovremenog novinarstva i sa namerom da pridobijemo novo i opravdamo dosadašnjim novinarskim radom stečeno poverenje u našim lokalnim zajednicama, ali i u drugim sredinama u Srbiji”.

U saradnji sa medijskim odeljenjem Misije OEBS-a u Srbiji i u partnerstvu sa NDNV-om i Ambasadom Republike Bugarske u Beogradu FAR je 2017. i 2019. godine u Dimitrovgradu organizovao dva okrugla stola na temu “Informisanje na bugarskom jeziku”. Ove debate pokrenule su mnoga medijska pitanja, probleme, ali i modele finansiranja manjinskih medija u Srbiji.

Treba istaći i obostranu saradnju sa Ambasadom Republike Bugarske u Beogradu i Generalnim konzulatom u Nišu i njihovu posvećenost i predanost u očuvanju jezika i kulture Bugara u Srbiji sa posebnom akcentom na informisanje na bugarskom jeziku.

This image has an empty alt attribute; its file name is 9-1-1024x683.jpg

Udruženje “Emblema” se finansira uglavnom putem projekata i donacija, ulaže ogromne napore na poštovanju novinarskih i etičkih kodeksa i nije pod uticajem niti jedne političke opcije. Zbog svojih istraživačkih medijskih sadržaja novinari FAR-a su često puta na meti političkih moćnika, kojima ovakva vrsta medija ne odgovara, što je i u direktnoj vezi sa obesmišljenim konkursnim sufinansiranjem, te su FAR-u na lokalnom nivou do sada odobravana minorna sredstva, bez obzira na kvalitet medijskih projekata, upravo zbog svoje nezavisne uređivačke politike.

Bez obzira na brojne prepreke i barijere, FAR ne odustaje u svojoj misiji, akcentujući da mediji civilnog društva, iako još uvek nedovoljno prepoznati kao model informisanja, u značajnoj meri mogu doprineti medijskom pluralizmu i boljem dijalogu između nacionalnih zajednica. FAR je pokrenuo mnoge promene u informativnom smislu reči kada je u pitanju bugarska nacionalna manjina u Srbiji, a značaj ovakvih medija neprocenjiv je za oblast manjinskog informisanja.

Udruženje “Emblema” i FAR su potpisnici Proglasa o slobodi medija 2017. godine.

Internet Portal FAR je član Asocijacije onlajn medija (AOM) i prihvatio je nadležnost Saveta za štampu.

Reč urednika

Foto ilustracija: Maringoo / Milana Videnov Milanov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar