Pet godina FAR-a kao orijentira prema istinitosti

FAR, mada mu ime to kaže, nikada nije stremio da bude bljesak ili ja(r)ko svetlo prema kome će se u jednom momentu svi okretati, a potom mnogi sklanjati pogled sa njega, jer iza tog svetla ne ostaje puno ili što je još gore osvetljava prazninu, bez suštine i značaja ili čak nagoveštava stranputicu.

FAR je, opet kako mu ime kaže, uvek želeo da bude orijentir za luku, u koju se ukotvljavaju i sidre sigurne i tаčne informacije, čiji je rok trajanja dug, a istinitost uvek proverljiva.

Imao je pravo na oba, a izabarao je drugo, teže, manje atraktivno i na prvi pogled manje privlačno. Izabrao je poziciju da bude što bliže istini i da je sam traži. Pandemija koronavirusa i pandemija informacija i dezinformacija je pogotovo ove i prošle godine godine pokazala koliko je to dobar izbor, jer u FAR-u niste mogli da pročitate ništa proizvoljno, ništa netačno i ništa senzacionalističko.

Nije morao biti prvi, ali je morao biti tačan, a ispade da je u takvoj utakmici često bio i među prvima, upravo zbog navike da sam ide po informaciju. Od danas će početi šesta godina tog puta.

Iza sebe FAR ima pet godina, malo mirnih dana i mnogo savladanih problema. I dalje misli da informacija, ne može biti ni prijateljska ni neprijateljska, kako to neki hoće da vide. Ona može biti samo netačna ili tačna.

Koliko se tom aksiomu mora pokoravati sve pa i „prijateljstvo“, pokazuje upravo broj prijatelja koji ga direktno ili preko društvenih mreža posećuju i kritukuju ili hvale, ali mu u oba slučaja veruju.

To pokazuje i njegov poludecenijski opstanak, citiranost od strane drugih medija i uvažavanje kod kolega i strukovnih udruženja. To pokazuje i čist obraz onih koji su radili ili rade u FAR-u.

U međuvremenu FAR nije samo FAR, nego i FAR TV i Farče, kao i buduća FAR edicija. Ulazi u šestu godinu sa istom namerom kao i prilikom osnivanja pre pet godina, da bude orijentir prema časnom i istinitom novinarstvu. Ništa više, ali i ni manje od toga.

Redakcija FAR-a

Foto ilustracija: Maringoo / Milana Videnov Milanov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar