a

Novine u polaganju male mature

Osmaci u Srbiji počinju da se pripremaju za polaganje probnog završnog ispita koji ih očekuje krajem meseca. Proba male mature osmacima pre svega služi da se upoznaju sa procedurama i da provere svoje znanje, kaže Dragana Stanojević iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Probni test će se održati 26. i 27. marta iz matematike i srpskog jezika, kao i kombinovani test, javlja RTS.

Dragana Stanojević iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja kaže da je prodaja zbirki zadataka počela još krajem januara.

“Zbirka ima 450 zadataka osnovnog, srednjeg i naprednog nivoa, kao i prethodnih godina, navodi Stanojevićeva.

Kako je naglasila, timovi koji su pripremali zadatke uzeli su u obzir i pandemiju.

Navela je da su zadaci u skladu sa lekcijama koji se emituju i na RTS-u, a članovi timova su bili u komunikaciji sa nastavnicima i znaju kako đaci rade.

Prema njenim rečima, novina u odnosu na prethodnu godinu je ta što će se testovi pregledati onlajn kako bi se obezbedila pouzdanost tog procesa.

“Proces je dobio novo ruho – digitalizaciju. Samo polaganje će još biti klasično, uz papir i olovku”, navodi Stanojevićeva, ali će se, kako očekuje, za koju godinu preći na onlajn. Kaže da je pregledanje testova digitalizovano.

Testovi stižu na jedno mesto gde se skeniraju. Nastavnici pregledaju testove onlajn. Na primer, po jedan nastavnik iz Niša i Jagodine pregledaju isti zadatak jednog učenika čime se, napominje, garantuje pouzdanost pregledanja.

“Ukoliko postoji razlika u oceni tačnosti nekog zadatka pregledanje preuzima supervizor”, kaže Stanojevićeva dodajući da su to retki slučajevi.

Kako je dodala, sam upis će biti onlajn, ali će učenici moći da se prijave i u školama.

“Prema onome što kažu nastavnici u školama, većina đaka se ne sprema za probni test već on prvenstveno služi da se upoznaju sa procedurama – na koji način se popunjava test, da ne zaborave da na kraju sve popune hemijskom olovkom”, kaže Dragana Stanojević iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Drugi aspekt probnog testa je da osmaci provere svoje znanje i vide čega se sećaju iz nastavnog gradiva i koliko.

Stanojevećeva ukazujena to da škole, kao i obično, daju podršku đacima u pripremanju završnog ispita tako što organizuju pripreme za polaganje.

“Podrška za polaganje završnog ispita priprema se i na RTS-u. Škole imaju ustaljene procedure, dobili su preporuke od Zavoda”, zaključuje Stnojevićeva.

Izvor: RTS

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar