Ivanuša: Broj novozaraženih u Srbiji može brzo da poraste na 8.000

Epidemijska situacija u Srbiji pogoršana je zbog kombinacije nesprovođenja preventivnih mera i prisustva novih sojeva koronavirusa u zemlji, navodi za RTS direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša.

On je kazao da poboljšanje ili pogoršanje epidemijske situacije zavisi od ponašanja ljudi.

“Znamo da su mere koje sprečavaju prenos virusa: fizička distanca, nošenje maske, higijena ruku i higijena kašlja i naravno, ako je neko bolestan treba da bude u striktnoj izolaciji i njegovi kontakti treba da budu u karantinu. Dakle naše ponašanje je od velikog značaja za to kakav će biti trend i kakve će biti brojke”, rekao je Ivanuša.

Poslednjim presekom stanja u Srbiji registrovano je 4.056 slučajeva zaraze, a Ivanuša je ocenio da taj broj može da brzo da poraste na 8.000 i da ugrozi zdravstveni sistem.

“I te brojke koje sada vidimo u Srbiji, ja zapravo mogu reći puno su bolje nego što su bile krajem novembra, početkom decembra, ali je trend pogrešan. Mi znamo da kad vi imate preko 4.000 obolelih dnevno, jako brzo taj broj može da poraste na 8.000, a imali smo preko 8.000 u Srbiji i znamo šta to znači za zdravstveni sektor – bolnice. Znači, situacija je jako ozbiljna”, ocenjuje direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji.

Naveo je da je teško izračunati koliki procenat građana treba da bude vakcinisan da bi se ostvario kolektivni imunitet i istakao da je prerano govoriti o tome.

“Naročito imajući u vidu pojavu virusa koji se lakše prenosi. Ako se virus lakše prenosi, onda treba da bude više vakcinisanih (za ostvarivanje kolektivnog imuniteta)”, ukazao je on.

Ivanuša je naveo da će u Srbiju prve vakcine preko Kovaks programa, u najboljem slučaju, doći u martu i dodao da je Srbija uradila sve kako bi to bilo ostvareno. Kazao je da je do problema u tom programu došlo zbog nekih regulatornih uslova i nestrašice vakcina
.
“Tek su pre nekoliko dana prve vakcine (preko Kovaksa) distribuirane u Africi i nadam se da će što pre biti distribuirane u našim krajevima”, dodao je direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji.

“SZO se za sada protivi uvođenju kovid pasoša”

Na pitanje o “kovid pasošima”, čije se uvođenje pominje u Evropskoj uniji, Ivanuša je rekao da je stav SZO da je prerano o tome govoriti, pre svega zbog nedostatka vakcina.

On je naveo da bi se uvođenjem tih pasoša pravile razlike između ljudi, što, kako je rekao, nikako nije prihvatljivo.

Objašnjava da vakcina na globalnom nivou nema dovoljno i da bi uvođenje pasoša, koji ima za cilj slobodno putovanje unutar Evropske unije uprkos pandemiji pomešalo prioritetne grupe za vakcinaciju, te da bi ljudi “trčali za vakcinom”.

“Mišljenja smo da vakcine za koje znamo da ih nema dovoljno u svetu treba da se koristi prioritetno za najizloženije grupe ljudi, a ne za turiste”, rekao je Ivanuša.

Kaže da bi uvođenje kovid pasoša otvorilo i pitanje zaštite ličnih podataka.

“Kad putujete, na graničnom prelazu neke države traže svež negativan pi-si-ar test ili stari pozitivan pi-si-ar test jer znači da ste preboleli i ne možete više prenositi virus ili da ste vakcinisani. Sve to bi stavili u elektronsku formu. E, sad je pitanje kao prvo – ko će imati pristup tim vašim zdravstvenim podacima, mi znamo da su to vrlo lični zdravstveni podaci do kojih zapravo ne bi svako lice trebalo da ima pristup. Drugo je pitanje – šta je sa ljudima koji se ne mogu vakcinisati iz zdravstvenih razloga”, upitao je Ivanuša.

Objašnjava da je zbog svega toga Svetska zdravstvena organizacija za sada protiv uvođenja kovid pasoša.

“Dakle ovde se radi i o zaštiti ličnih podataka i o nejednakostima, da ne govorim o medicinskim pitanjima. Komplikovane su to stvari i to je razlog zbog čega Svetska zdravstvena organizacija za sada ne podržava ideje iako kad pogledamo ovako šire u nekom trenutku verovatno bi neki takav dokument olakšao živote mnogih od nas. Ali kao što sam rekao za sada to bi donelo puno mnogih problema”, ističe za RTS direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša.

Izvor i foto: RTS

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar