a

ZZJZ Pirot: U Pirotskom okrugu 17 pozitivnih i 13.454 vakcinisanih, u Dimitrovgradu 1 slučaj koronavirusa

Epidemiološka situacija u Dimitrovgradu, Beloj Palanci, Pirotu i Babušnici procenjuje se kao nesigurna sa tendencijom prelaska u nepovoljnu, stoji u poslednjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje Pirot, a na području Pirotskog okruga registrovano je 17 novih slučajeva koronavirusa, dva manje nego tokom jučerašnjeg dana. U saopštenju se precizira da je u Pirotu 15 pozitivnih, a u Dimitrovgradu i Beloj Palanci po 1 slučaj. U Babušnici nije bilo novozaraženih.

U Zavodu kažu da raste procenat pozitivnosti na PCR testiranju, koji je 24% od ukupnog broja urađenih analiza.

U laboratoriju “Vatreno oko” u Nišu na PCR testiranje danas je poslato 19 briseva.

Od početka epidemije do danas na PCR i antigenskom testu broj potvrđenih slučajeva u okrugu je 3.655, po gradovima: Pirot 2.188, Bela Palanka 664, Babušnica 420 i Dimitrovgrad 383. Do sada je sa područja okruga od posledica kovid infekcije ukupno preminulo 165 lica.

Epidemiolozi napominju da se u zadnjih nedelju dana registruju pojedinačni slučajevi zaraženih učenika i zapošljenih u školama, kao i učenici i zapošljeni u kućnoj izolaciji zbog pozitivnih članova porodice. Zbog toga je neophodno, kako kažu, da škole dosledno sprovode sve mere za suzbijanjek Covid infekcije.

U Opštoj bolnici Pirot leči se 16 pacijenata – 10 iz Pirota, 3 iz Dimitrovgrada, 2 iz Babušnice i 1 iz Niša.

Od početka imunizacije do 3. marta u okrugu je vakcinisano ukupno 13.454 ljudi jednom dozom, od kojih je 6.753 primilo dve doze vakcine, Poslednjih dana dostupne su vakcine četiri proizvođača – kineska, ruska, Fajzer i Astra Zeneka. sapšteno je iz Zavoda.

Kompletan izveštaj ZZJZ Pirot za 4. mart možete pogledati OVDE.

P. Videnov (izvor: Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Pirot)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar