Odložena sednica Kriznog štaba, 4.576 zaraženih i 20 preminulih u Srbiji

U Srbiji je od posledica kovida preminulo 20 osoba, a koronavirusom je zaraženo 4.576, od testiranih 16.816. Na respiratorima je 189 pacijenata, a na bolničkom lečenju 4.279, navedeno je na sajtu covid19.rs.

Sednica Kriznog štaba, čije se održavanje očekivalo danas je odložena, javila je RTS.

„Odložen je Krizni štab, to je istina. Zašto je odloženo, ja trenutno nemam odgovor“, rekao je epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.

Kon je dodao da se epidemijska situacija pogoršava i naglasio da je medicinski deo Kriznog štaba davno zauzeo svoje pozicije i stav da na najmanje sedam dana treba uvesti mere kakve su važile za vikend, takođe je prenela RTS.

Virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler izjavio je da vakcinisani ljudi nisu zaštićeni ni posle druge doze vakcine, jer bar dve do četiri nedelje traje stvaranje antitela.

On je govoreći za TV Pink dodao da će izvestan procenat vakcinisanih moći da prenese virus nekom drugom i apelovao na građane da se ponašaju odgovornije i da se pridržavaju mera, a posebno da nose zaštitne maske. Poručio je da građani iskoriste lepo vreme i budu više napolju da bi podigli imunitet, ali uz kontakte ograničene na porodicu i malobrojne ljude s kojima inače kontaktiraju i znaju da su bezbedni.

Broj učenika zaraženih kovidom ne prelazi jedan odsto, a među zaposlenima ne prelazi dva odsto, ali su srednje škole preventivno ove nedelje u sistemu nastave „na daljinu“ i čekamo sednicu Kriznog štaba kako bismo znali da li će ta mera i dalje ostati na snazi, izjavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Ružić je, kako prenosi Fonet, u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu istakao da podaci ukazuju na to da škole nisu mesto transmisije zaraze, kao i da nema „preteranog skoka“ broja zaraženih među učenicima, ali da je mera prelaska na onlajn nastavu za srednjoškolce po svojoj prirodi proaktivna i preventivna i da je doneta zbog povećanja broja zaraženih kovidom u opštoj populaciji.

S. Aleksić (izvor: covid19.rs / RTS / Fonet / Tanjug / Pink TV)

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar