VIDEO: Venčanje i mladi bračni par na Staroj planini kao fenomen

Nakon više decenija u Gornjem Visoku na Staroj planini jedno venčanje je postalo udarna vest. Svetlana Divčić i Aleksandar Manić venčali su se 14. marta ove godine u manastiru Presvete Bogorodice kod Visočke Ržane. Svetlana, poreklom iz okoline Trgovišta, sa diplomom ekonomskog fakulteta, a Aleksandar po zvanju magistar arheologije, odlučili su se da zajednički život započnu u selu Izatovci koje broji svega 15-ak žitelja.

This image has an empty alt attribute; its file name is 229-1024x683.jpg

Njihovoj odluci je dodatno doprineo i projekat ovčarske farme “Eva” u susednom selu Slavinja, gde je Aleksandar već skoro godinu dana angažovan kao pastir.

This image has an empty alt attribute; its file name is 230-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 231-1024x683.jpg

O Aleksandrovom nesvakidašnjem načinu života i predanosti Staroj planini i stočarskoj tradiciji, FAR je već upoznao javnost krajem 2019. godine kada je objavljena reportaža načinjena sa njim.

This image has an empty alt attribute; its file name is 232-1024x683.jpg

Da je sreće, bilo bi češće ovakvih vesti sa Stare planine. Veliki broj mladih i sredovečnih muškaraca na ovom, ali i u mnogim drugim područjma, suočen je sa nemogućnošću upoznavanja srodnih duša koje bi pristale na život u planinskim uslovima. Udaljenost od grada, loše stanje infrastrukture, nepostojanje škola, javnog trasnporta, zdravstvenih i drugih usluga, samo su deo mozaika koji odbija mlade od naših sela.

This image has an empty alt attribute; its file name is 233-1024x683.jpg

Toga nisu pošteđena ni veća naselja kao što je Dimitrovgrad. Na teritoriji opštine su se tokom 2020. godine venčala svega 33 bračna para, a od toga ni jedan sa namerom da se nastani upravo u planinskim selima kako su to učinili Svetlana i Aleksandar.

Ostaje nada da će njihov hrabar primer pratiti i drugi.

Novinar: Sergej Ivanov
Snimatelj: Stefan Pavić
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
mart 2021.

Napisao/la

Сергей Иванов е роден през 1975 година в Димитровград (Цариброд). Завършва Факултет по ветеринарна медицина и професионални курсове по опазване на околната среда, биологично производство и исползване на партиципативни методи в развитие на селските райони. Учредител е на природонаучно дружество „Натура Балканика”, както и на сдружението за развитие на биологично производство „Биобалкан”. От 2002 година активно участва в провеждане на много проекти в сферата на развитие на селските райони и особено в областта на опазването на местните породи домашни животни. Като студент е сътрудник на „Независне новине“ от Баня Лука. Автор е на няколко научни статии за опазване на генетични ресурси и документални филми за местните породи домашни животни. Със супругата си и двете деца отглежда магарета и овце във ферма край Цариброд. От 2018 година работи като журналист-сътрудник на портал ФАР.

Latest comment
  • Poštovani ,
    Da li bih mogla da dobijem kontakt telefon g- dina Aleksandra Mamića , zainteresovana sam za ovciji sir i da li i gdje može da se kupi u Beogradu , ali baš od ovog gospodina . Može i od Gorana iz Dojkinca na staroj planini .

    Mnogo hvala , pozdrav

Ostavi komentar