Mihajlović: Novi zakon zabranjuje građenje hidroelektrana u zaštićenim područjima

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, rekla je da će novi zakon o obnovljivim izvorima energije zabraniti izgradnju svih hidroelektrana u zaštićenim područjima.

„Mini-hidroelektrane su tema o kojoj se mnogo govorilo, koja je možda trebalo da bude rešena kroz jedan drugi zakon, u nadležnosti jednog drugog ministarstva, ali budući da je to i pitanje obnovljivih izvora energije, rešili smo da to uredimo kroz novi zakon o obnovljivim izvorima energije. U zonama zaštite, bilo da je prva, druga ili treća, neće biti moguća izgradnja hidroelektrane bilo kog tipa ili snage, bilo da su male, male derivacione, velike. Zaista je bilo mnogo problema sa mini-hidroelektranama, pogotovo derivacionim, i nemamo vremena da razmišljamo o prošlosti”, rekla je Mihajlovićeva odgovarajući na pitanja novinara posle obilaska vetroparka u Kovačici.

Zorana Mihajlović je dodala da već postoje velike hidroeletrane u parkovima prirode, kakav je Đerdrap, ali da je Nacrtom zakona predviđeno da se u takvim zonama može razmatrati izgradnja, ako to predstavlja nacionalni interes i samo na osnovu odluke vlade.

Područje Dimitrovgrada zahvata dva zaštićena područja: Staru plaininu i kanjon reke Jerme.

Izvor: mre.gov.rs

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar