Stiže nam proleće, meteorolozi najavljuju da će biti okupano suncem

Iako je Baba Marta ovih dana pokazala svoje pravo lice, a vremenske prilike podsećaju na zimu uz kišu, sneg i niže temperature u odnosu na period godine, stiže nam zvanično proleće. Kalendarski početak perioda probuđene prirode uliva nadu da se polako opraštamo od najhladnijeg godišnjeg doba i da se možemo nadati lepšem vremenu sa mnogo više sunca.

Iz Astronomskog društva “Ruđer Bošković” je saopšteno da proleće na severnoj Zemljinoj polulopti počinje 20. marta u 10 časova i 37 minuta. U isto vreme za stanovnike južne hemisfere počinje jesen. Ove godine proleće će trajati do 21. juna, odnosno 92 dana.

Prema najavama meteorologa, tokom proleća će biti toplo sa temperaturama iznad prosečnih vrednosti, a na Balkanskom poluostrvu se očekuju intenzivne kiše.

P. Videnov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar