Svetski dan meteorologije posvećen okeanima uz fokus na vezu između klime i vremena

Svetski dan meteorologije 23. mart, ustanovljen je 1961, a ove godine tema su okeani, uz fokus na vezu između klime i vremena unutar planetarnog sistema.

Današnji dan takođe je početak Dekade okeanskih nauka UN za održivi razvoj (2021-2030) i podsticanje napora na prikupljanju naučnih podataka o okeanima kroz inovativne i transformativne ideje kao osnove informacija za podršku održivom razvoju.

Svetska meteorološka organizacija, kao specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija za klimu, vreme i vodu, nastoji da podrži razumevanje neraskidive veze između okeana, klime i vremena.

„To pomaže da razumemo svet u kojem živimo, uključujući uticaje klimatskih promena, i pomaže članovima da ojačaju svoju sposobnost da čuvaju živote i imovinu, smanjujući rizik od katastrofe, kao i održivost ekonomije“, navode UN.

U Srbiji je državna meteorološka služba osnovana 1888. godine, ali su redovna merenja započela ranije, još 1. januara 1848. godine, kada je profesor Vladimir Jakšić na svom imanju na Senjaku počeo da meri temperaturu i vlažnost vazduha, količinu padavina, brzinu i pravac vetra i vazdušni pritisak.

Prema zvaničnin podacima Republičkog hidrometerološkog zavoda (RHMZ), meteorološka stanica u Dimitrovgradu osnovana je 1926. godine i nalazi se u selu Željuša.

Izvor: Beta / N1 / FAR

Foto: DIP Production

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar