U Babušnici 2.459 datih vakcina, Dom zdravlja počeo vakcinaciju i na terenu

Od početka vakcinacije u Domu zdravlja „Dr Jovan Ristić“ u Babušnici do juče je dato 2.459 doza vakcina protiv koronavirusa. Prvom dozom vakcinisano je 1.411 osoba, dok je obe doze primilo 1.048 ljudi, rekla je za Info-Servis Doma kulture, čiju inforamaciju preuzima FAR, dr Nevena Todorović, koordinatorka za imunizaciju tamošnjeg Doma zdravlja.

Prema njenim rečima, dostupne su Fajzerova, Sinofarmova i vakcina AstraZeneke, a ko želi da se vakciniše ruskom vakcinom „Sputnjik V“ mora da putuje u Pirot, jer je u babušničkom domu zdravlja nema i ne postoji uslovi za njeno čuvanje.

„Do sada nije bilo težih neželjenih reakcija posle vakcinacije, osim standardnih pojava u smislu blago povišene temperature, malaksalosti i bola u mišićima što govori da su vakcine potpuno bezbedne i da ih može svako primiti“, nevela je Todorović.

Što se starosne strukture tiče najviše vakcinisanih je srednje životne dobi od 40 do 65 godina, dok je znatno manji broj onih preko 65 godina, kazala je Nevena Todorović i kao razlog istakla nemogućnost starijeg stanovništva da se za vakcinaciju prijavi putem portala eUprava ili pozivanjem državnog kol centra, pa je u dogovoru sa lokalnom samoupravom formiran Opštinski kol centar i organizovani su volonteri, koji će pružati pomoć oko prijavljivanja za vakcinaciju starijim osobama.

Pored vakcinacije na vakcinalnom punktu u Domu zdravlja u Babušnici, za nepokretna lica organizovana je i vakcinacija na terenu pa je vakcinalni tim do sada bio u Velikom Bonjincu i Zvoncu, a ako bude većeg broja prijavljenih vakcinacija će biti organizovana i u ambulantama u Strelcu, Stolu, Donjem Krnjinu, Ljuberađi i drugim selima.

Izvor: Info-Servis Doma kulture Babušnica

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar