U Srbiji 5.225 zaraženih i 39 preminulih, počela klinička primena novog leka

U Srbiji je koronavirusom zaraženo 5.225 osoba ili jedna više nego juče, a od posledica kovida preminulo je 39 lica, odnosno tri više nego prethodnog dana. Na lečenju u bolnicama je 6.713 pacijenata ili 136 više, od kojih su u teškom stanju 241, što je smanjenje za jednog obolelog u odnosu na poslednji presek. Kako je navedeno na sajtu covid19.rs urađeno je 17.436 testova.

Prvi pacijenti u Kliničkom centru Vojvodine primili su novi lek protiv kovida „bablanivimad“ , koji sprečava dalje širenje infekcije, odnosno progresiju bolesti iz blage u tešku kliničku sliku, rekla je direktorka KCV-a Edita Stokić.

„Na taj način se smanjuje broj hospitalizacija zbog komplikacija kovida 19 virusne infekcije i sprečava se razvoj scenarija teškog oblika bolesti. Ovu terapiju mogu da prime pacijenti stariji od 65 godina ili oni stariji od 55 godina, a imaju pridružene bolesti poput kardio-vaskularnih, arterijske hipertenzije ili hroničnu opstruktivnu bolest pluća“, kazala je za RTS Edita Stokić.

U kampu u Krnjači u Beogradu počinje imunizacija migranata, koja je organizovana u njihovoj ambulanti u okviru centra za migrante. Za sada je prijavljeno 67 odraslih žitelja tog naselja, javile su agancije.

Šefica kancelarije UNHCR za Srbiju Frančeska Boneli rekla je za RTS da je UNHCR (Visoki komesarijat UN za izbeglice) duboko zahvalan Srbiji na tome što su izbeglice uključene u njen plan vakcinacije.

Za vikend počinje vakcinacija stranih državljana i ona će se odvijati na Beogradskom sajmu i u Novom Sadu, izjavio je za Tanjug direktor Kancelarije za IT i e-upravu Mihailo Jovanović. On je rekao da će vakcine biti besplatne.

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marjan Ivanuša izjavio je da se nada da će prve vakcine iz Kovaks sistema u Srbiju stići početkom aprila.

„Ja se iskreno nadam da će se stanje popraviti pre leta u Srbiji i drugim državama, ako se ljudi vakcinišu“, kazao je Ivanuša.

On je objasnio da je Kovaks sistem pre svega uspostavljen da bi se vakcine obezbedile i siromašnijim zemljama, koje se suočavaju sa manjkom.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da je u Srbiji bar jednom dozom vakcinisano 1.356.000 građana, a da je drugu primilo njih 913.000.

S. Aleksić (izvor: covid19.rs / RTS / Tanjug / N1 / Beta)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar