Raste broj pacijenata u bolnicama, koronavirusom zaraženo 4.512 osoba, preminuo 41 pacijent

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 14.079 osoba, od kojih je 4.512 nalaza pozitivno na koronavirus, a u poslednja 24 časa od ove bolesti preminulo je još 41 lice. Ukupan broj umrlih je 5.231, a smrtnost je 0,89 odsto.

Hospitalizovano je 7.116 pacijenata, pri čemu se na respiratorima nalaze 252 bolesnika.

Od početka epidemije u Srbiji je testirano ukupno 3.388.114 osoba, a potvrđena su 590.018 slučajeva koronavirusa, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da je, zaključno sa današnjim danom, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno prisustvo COVID-19 kod 203 korisnika i 307 zaposlenih.

Raste broj pacijenata koji zahtevaju bolničko lečenje, a stručnjacu upozoravaju da su kliničke slike sve teže.

Direktor KCS Milika Ašanin je rekao za RTS da u ovom talasu ima više pacijenata sa težom kliničkom slikom koji ostaju na bolničkom lečenju duže.

Svi zainteresovani građani mogu da iskažu interesovanje za vakcinisanje protiv kovida 19 pozivanjem broja 0800 222 334, ali i preko portala e-Uprave na kojem su od juče dostupne nove usluge vezane za vakcinisanje “propušten termin za vakcinaciju” i “potvrda o vakcinaciji”.

Ukoliko je neko bio sprečen da dođe na vakcinaciju i propustio je svoj termin, jednostavnim popunjavanjem upitnika može podneti zahtev za dobijanje novog termina.

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas da je, od 145.000 zaposlenih u prosvetnom sistemu Srbije, približno 45.000 prijavljeno ili vakcinisano protiv koronavirusa. Ružić je naglasio da škole nisu mesta transmisije virusa, ali da je zahvaljujući prelasku starijih osnovaca na onlajn nastavu prethodnih dana zabeležen blagi pad broja inficiranih među nastavnim i vannastavnim osobljem. Prema njegovim rečima, deca se retko zaražavaju, ali su brojke upozoravajuće ako sagledamo opštu populaciju. On je, govoreći o slabom odzivu studentske populacije na vakcinaciju, rekao da je prirodno da mladim ljudima to nije prioritet, ali je apelovao na njih da to učine kako bi zaštitili sebe i svoje roditelje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naveo da će primiti vakcinu protiv kovida 19 u ponedeljak ili utorak.

“Vakcinisaću se u ponedeljak ili utorak u jednom malom mestu u Srbiji i tada će biti dovoljno vakcina da se ljudi vakcinišu”, rekao je Vučić odgovarajući na novinarska pitanja posle obilaska radova na izgradnji Moravskog koridora.

On je pozvao građane Srbije da se vakcinišu, navodeći da “brojevi (zaraženih) u Beogradu za nijansu padaju” i da se takve stvari dešavaju zbog vakcinacije

A. Todorov (izvor: covid19.rs / srbija.gov.rs / RTS / Pink)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar