a

Veliko opterećenje bolničkih kapaciteta u Srbiji, zaražena 5.471 osoba, preminulo 39 lica

U Srbiji je koronavirusom zaražena 5.471 osoba, urađeno je 18.528 testova, a preminulo je 39 lica, prenosi sajt covid19.rs. Bolnice su pri kraju maksimalnih kapaciteta, jer je u njima 7.205 pacijenata, od kojih je na respiratorima 276.

Direktor Infektivne klinike dr Goran Stevanović rekao je posle sastanka direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, da situacija uopšte nije laka i da su bolnički kapaciteti za prijem kovid pacijenata samo za naredna 24 sata.

On je istakao da će pokrenuti inicijativu da vakcina protiv kovida postane obavezna za zdravstvene radnike.

„Time bismo prvo zaštitili zdravstvene radnike, zatim bismo povećali stepen zaštite samih pacijenata i onih koji se leče od kovida i onih koji se ne leče od kovida, a dali i jedan dopunski zamah daljoj vakcinaciji stanovništva“, kazao je Stevanović.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je za RTS da će danas biti održane konsultacije Kriznog štaba i Vlade oko protivepidemijskih mera. Dodaje da se broj zaraženih u Srbiji „stabilizovao na visokom nivou“, a u Beogradu se kriva zaravnila. Bez obzira na sve, nema opuštanja, dodao je Kon.

U Beogradu je sa jučerašnjim danom vakcinisan i drugu dozu je primio svaki peti stanovnik i približavamo se broju od 450.000 vakcinisanih, što je veliki uspeh, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Vesić je dodao da u populaciji od 65 do 74 godine više od 60 odsto vakcinisanih Beograđana.

Britansko-švedska farmaceutska kompanija preimenovala je svoju vakcinu protiv koronavirusa, pa ona sada umesto „Astra-Zeneka kovid 19 vakcina“ nosi ime „vakszervia“.

Novo ime vakcine, koju su razvile kompanija „AstraZeneka“ i Univerzitet u Oksfordu, predstavljeno je dok se kompanija suočava sa nepoverenjem u bezbednost vakcine zbog izveštaja o stvaranju krvnih ugrušaka i smrti pojedinaca koji su je primili u nekim državama, prenose mediji u regionu.

S. Aleksić (izvor: RTS / covid19.rs / N1 / Beta / Index.hr)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar