Još 4.826 zaraženih i 39 preminulih u Srbiji, nauka ne isključuje mogućnost stvaranja „srpskog soja“

U poslednja 24 časa u Srbiji se koronavirusom zarazilo 4.826 osoba, a od kovida je preminilo 39 lica. Broj pacijenata u bolnicama je 7.641, a onih u teškom stanju, odnosno na respiratoru 299. Urađeno je 16.910 testova, navodi sajt covid19.rs.

Vojna Bolnica u Nišu od ponedeljka je u kovid sistemu. Trenutno je hospitalizovano 66 pacijenata, od toga su dve trećine na kiseoničkoj potpori. Za četiri dana popunjeno je već 75 odsto kapaciteta, a na kiseoničkoj potpori više nema mesta.

Istovremeno u Kliničko-bolničkom centru „Zemun“, koji je isto tako kovid bolinica, sedam lica izdvršava kaznu rada u javnom interesu, od kojih su se dva prekršajno kažnjena lica, dobrovoljno javila da pomažu na dopremanju boca sa kiseonikom za najugroženije pacijente, javio je RTS.

Virusološkinja Medicinskog fakulteta Ana Banko rekla je za N1 da koronavirus ima svoj put, kao i sva živa bića, i da doživljava promene, odnosno mutacije i pozvala sve ljude da se vakcinišu jer, kako kaže, nema kraja pandemije dok se ne vakcinišemo.

Do sada pokazano da vakcine sprečavaju težu kliničku sliku, smrtni ishod, ali se nije znalo da li sprečavaju zaražavanje uopšte, međitim poslednje studije „Fajzera“ i „Moderne“ pokazuju da se vakcinisani uglavnom ne inficiraju, a ako se i zaraze, kraće im se virus zadržava u organizmu, navela je ona.

Ana Banko je takođe rekla da je pokazano kod ljudi koji nemaju zdrav imunski sistem, kada su imali produženu formu bolesti, da je virus opstajao mnogo duže nego kod ostale populacije i da je virus tu mutirao, pa je i britanski soj upravo tako nastao.

„Verovatnoća da nastane srpski soj je realna“, zaključila doktorka Banko.

Imunolog i bivši direktor Kliničkog centra Niš Borislav Kamenov izjavio je da nije tačno da su antitela glavna u borbi protiv koronavirusa kao što se stalno govori, napominjući važnost imuniteta.

„Primili vakcinu ili ne, bićemo na najboljem putu da se razbolimo ukoliko nemamo dovoljno jak nespecifični imunitet, koji je naš bazični mahanizam u borbi protiv virusa“, rekao je Kamenov za list „Danas“.

On je naglasio da je vakcinacija protiv koronavirusa neophodna, ali da nema adekvatni efekat ukoliko se kod građana „ne poradi“ na jačanju njihovog bazičnog, nespecifičnog imuniteta koji u najvećoj meri urušavaju brojni i različiti toksini, od ishrane do aerozagađenja.

Imunitetu može izuzetno da doprinese jedan „izuzetno efikasan i jefitin lek“ – vitamin D, kazao je Kamenov.

S. Aleksić (izvor: covid19.rs / RTS / Danas / Beta / N1)

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar