a

VIDEO: Arhitektura starog Caribroda

Gosti emisije “Razgovori” su arhitekta konzervator Ivana Cvetković i istoričar Đorđe Stošić. Oni su deo tima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš koji je krajem prošle godine sproveo istraživanje starog gradskog jezgra Dimitrovgrada (Caribroda) u cilju evidentiranja objekata, lokaliteta ili celina sa spomeničkim svojstvima.

Oni izdvajaju tri ambijentalne celine od značaja za očuvanje identiteta grada koji je svoj prvi urbanističkki plan dobio davne 1893. godine: šire područje “Strošene česme”, “Staru čaršiju” i prostornu celinu oko crkve Sv. Bogorodice.

Oba sagovornika ističu “monumentalnost” zdanja “Džadžinoto”, “izuzetan izgled i fantastičnu konstrukciju” kuću Borisa Brezničkog, kao i jedinstvenost tzv. grčkih kuća i specifičnost njihove boje.

Arhitekta Ivana Cvetković predstavlja način i metode koje su korišćene u istraživanju i obradi podataka i izradi 3 D fotogrametrijskih modela najznačajnijih objekata i celina, što će gledaoci moći i da vide u emisiji.

Istoričar Đorše Stošić ukazuje na značaj očuvanja tog nasleđa i između ostalog kaže da će lokalna zajednica planskom obnovom ovih objekata očuvati identitet grada i time dobiti nove vrednosti koje će ga načiniti privlačnijim mestom.

U emisiji je konstatovano da je graditeljsko nasleđe do ovog istraživanja bilo zanemareno i od strane građana i od strane lokalne samouprave i od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture, ali da postoje modeli i načini da se ono sačuva, predstavi i valorizuje.

Novinar: Sergej Ivanov
Snimatelj: Stefan Pavić
Montaža: Miki Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
april 2021.

Napisao/la

Sergej Ivanov je rođen u Dimitrovgradu (Caribrodu) 1975. godine. Po zvanju je doktor veterinarske medicine sa završenim specijalističkim kursom iz oblasti zaštite životne sredine, organske proizvodnje i primene participatornih metoda u ruralnom razvoju. Osnivač je Prirodnjačkog društva „Natura Balkanika“, kao i Udruženja za razvoj organske proizvodnje „Biobalkan“. Od 2002. godine aktivno je učestvovao u sprovođenju mnogih projekata u oblasti ruralnog razvoja, a naročito u oblasti očuvanja autohtonih rasa. Tokom studentskih dana pisao je za „Nezavisne novine“ iz Banjaluke. Autor je brojnih radova o očuvanju genetičkih resursa, kao i nekoliko edukativnih filmova o autohtonim rasama. Sa suprugom i dvoje dece održava farmu magaraca i ovaca kraj Dimitrovgrada. Od 2018. godine radi kao novinar-saradnik portala FAR.

Bez komentara

Ostavi komentar