Pad broja inficiranih u Srbiji, još 38 preminulih, EU neće naručivati vakcine „Astra Zeneke“ i „Džonsona i Džonsona“

U Srbiji su tokom proteklog dana na koronavirus bile pozitivne još 3.154 osobe, preminulo je 38, urađeno je 15.213 testova, na bolničkom lečenju je 7.511 pacijenata, a na respiratoru 247, navedeno je na sajtu covid19.rs. Broj novozaraženih i pacijenata u bolnicama je manji nego juče.

Prešli smo preko 65 odsto vakcinisanih zdravstvenih radnika, rekao je za RTS ministar zdravlja Zlatibor Lončar i istakao da je u poslednjih nedelju dana imunizovano 20 odsto zaposlenih u zdravstvu. Poručio je građanima da se tokom Uskrsa ponašaju kao dosad kako bismo što pre izašli iz ove situacije.

On je rekao i da je do sada preminulo 14 lekara koji su bili u kovid crvenim zonama, dok ostali preminuli lekari, kako kaže, nisu imali nikakve dodirne tačke sa kovid zonama.

Među studentskom populacijom dolazi do pada broja zaraženih kovidom-19, ukazala je danas rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović i izrazila nadu da će ovaj silazni trend omogućiti da se semestar realizuje u normalnijim uslovima. Ona je dodala da ohrabruje proces vakcinacije kod studenata.

Ketrin Smolvud iz Evropske kancelarije SZO ukazala je da ne bi trebalo ni da se pokušava da se predvidi budućnost pandemije.

Ona je govoreći za RTS ukazala da tok evolucije pandemije u svetu i Evropi, Zapadnom Balkanu i Srbiji i u najmanjim selima širom sveta, zavisi od tri stvari – akcija pojedinaca, akcija zajednica, akcija vlada i načina na koji se virus razvija i mutira.

Kada je reč o Zapadnom Balkanu, rekla je da je situacija veoma ozbiljna i da mora biti svesno činjenice da su bolnice i dalje izuzetno opterećene.

Evropska komisija je odlučila da sledeće godine ne produži ugovor za vakcine protiv kovid-19 sa kompanijama „AstraZeneka“ i „Džonson i Džonson“, piše torinska „La Stampa“, pozivajući se na izvor iz italijanskog Ministarstva zdravlja, a prenosi Rojters.

S. Aleksić (RTS / N1 / Tanjug / covid19.rs)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar