Vujović: Regionalna deponija u Pirotu dobija najmoderniji reciklažni centar

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović obišla je u Pirotu radove na izgradnji linije za odvajanje otpada u regionalnoj deponiji, vredne 270 miliona dinara, za koje je resorno ministarstvo opredelilo 170 miliona.

Vujović je istakla da će Pirot po završetku ovog projekta, koji Ministarstvo sprovodi uz podršku evropskih partnera, dobiti jedan od najsavremenijih regionalnih reciklažnih centara u Srbiji.

Linija za sekundarnu separaciju odvajaće otpad od plastike, kartona i papira od onog koji nastaje od ostataka hrane ili trave, objasnila je ona i dodala da bi se vek deponije produžio ukoliko bi se bar 15 odsto komunalnog otpada recikliralo i ponovo upotrebilo.

Prema njenim rečima, ovo je značajan ekološki projekat za čitav Pirotski okrug, s obzirom na to da se na ovu deponiju dovozi i tretira otpad i iz Babušnice, Bele Palanke i Dimitrovgrada.

Vujović je precizirala da je Ministarstvo opredelilo i 160 miliona dinara za izgradnju transfer-stanice u Knjaževcu, te će po završetku tog projekta deo otpada iz Knjaževca, Sokobanje i Svrljiga takođe stizati do pirotske deponije.

Takođe, kako je dodala, iz IPA fondova planirana su ulaganja za primarnu separaciju otpada, a kroz kredit Evropske banke za obnovu i razvoj investicije od 6,5 miliona evra za proširenje dvorišta deponije i kompostanu.

Pirot će konačno dobiti regionalni reciklažni centar po evropskim standardima, što će smanjiti zagađenost i podići kvalitet života građana, podvukla je ministarka.

Ona je čestitala gradonačelniku Pirota Vladanu Vasiću na uspešno osmišljenom projektu pošumljavanja, za koji je Ministarstvo već prebacilo Gradu približno 500.000 dinara, kako bi se zasadila nova stabla u naselju Novi Zavoj.

Kao što je ekologija među tri najvažnija prioriteta Vlade, tako želimo i da bude u vrhu liste prioriteta svake lokalne samouprave. Želimo da ih podstaknemo da i one daju svoj maksimum, jer je to način da unapredimo stanje u ekologiji, zaključila je Vujović.

Izvor i foto: srbija.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar