a

Niske temperature u aprilu nanele štetu ranocvetajućim voćkama

Hladnije vreme u ovom periodu godine, sneg i mraz uticali su nepovoljno na voćarske kulture koje rano cvetaju, te su prema proceni agrostručnjaka niske temperature nanele najveću štetu kajsiji i breskvi.

Prema rečima profesora Dragana Radivojevića sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, najviše štete mraz je naneo u kotlinama i dolinama gde se nakupljaju hladne vazdušne mase, a na takvim terenima 8. i 9. aprila temperatura je bila do -7 stepeni.

Radivojević je rekao za RTS da trenutno cvetaju trešnje, kruške, šljive i očekuje velike probleme zato što je zbog hladnog perioda i pri nižim temperaturama izostao let pčela. Sve to, kako kaže, može uticati na izostanak roda jer nije došlo do formiranja plodova.

Ovaj stručnjak je naglasio da postoje metode prevencije od prolećnih mrazeva, ali da su one dosta skupe, pa ih voćari retko primenjuju.

Međutim, štete će biti, a njihova konačna procena se tek očekuje, imajući u vidu da i za kraj ove sedmice meteorolozi najavljuju hladnije vreme i jutranje mrazeve.

P. Videnov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar