U Srbiji manje zaraženih nego juče, nobelovci i bivši lideri traže od Bajdena da olakša pristup vakcinama

Danas do 15:00 sati u Srbiji je potvrđen još 2.971 pozitivan slučaj na koronavirus, preminulo je 35 osoba, na bolničkom tretmanu je 7.341 pacijent, a na respiratoru 259. U protekla 24 časa urađeno je 14.565 testova, navedeno je na sajtu covid19.rs.

U KBC „Dr Dragiša Mišović“ trenutno se nalazi oko 200 pacijenata, u jedinici intenzivnog lečenja se nalazi 60 pacijenata, od toga je njih pola na nekom vidu mehaničke ventilacije, rekla je za RTS načelnica Anestezije te bolnice Duška Ignjatović.

Ona je dodala da je za anesteziologa koji je u intenzivnoj nezi i bavi se lečenjem najtežih pacijenata, svaka smena jednako teška i da se tamo ljudi bore za život i kritično su ugroženi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je u Srbiji dato više od tri miliona doza vakcina, dok je kako prenosi RTS, oko 40 odsto Novosađana vakcinisano od početka imunizacije u Srbiji, od čega je 27 odsto primilo i drugu dozu vakcine, izjavio je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

On je dodao da se u poslednjim danima u Vojvodini beleži manji broj novozaraženih, ali se epidemiološka situacija i dalje ocenjuje kao vanredna.

Istovremeno u Beogradu je zaključno sa jučerašnjim danom vakcinisana 547.951 osoba što iznosi 38,9 odsto punoletnog stanovništva. Drugu dozu vakcine primile su 370.163 osobe što iznosi 26,3 odsto punoletnog stanovništva, naveo je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na svom Fejsbuk profilu.

Bivši britanski premijer Gordon Braun je među grupom bivših svetskih lidera i nobelovaca koji pozivaju američkog predsednika Džozefa Bajdena da se odrekne pravila intelektualne svojine za vakcine protiv kovida kako bi ubrzao njihov globalni pristup, prenosi RTS pisanje londonskog „Gardijana“.

U pismu 175 bivših šefova vlade i vodećih mislilaca kaže da su „duboko zabrinuti“ zbog sporog napretka u omogućavanju lakog pristupa vakcinama u zemljama sa niskim i srednjim nivoom prihoda.

U pismu, u kojem su među potpisnicima takođe bivši francuski predsednik Fransoa Oland i nobelovac profesor Džozef Stiglic, poziva se da predsednik podrži predlog vlada Južne Afrike i Indije u Svetskoj trgovinskoj organizaciji za privremeno odricanje prava intelektualne svojine u vezi sa kovid 19 vakcinama i tretmanima.

To bi, kako se ocenjuje, omogućilo hitno potrebno „povećanje“ u proizvodnji i snabdevanju vakcinama širom sveta.

Sednica Kriznog štaba, na kojoj će biti analizirana aktuelna epidemiološka situacija, biće održana sutra, javili su beogradski mediji.

S. Aleksić (izvor: RTS / covid19.rs / N1 / Beta)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar