Više zaraženih nego juče, ali manje bolničkih pacijenata u Srbiji, od srede bez zakazivanja i „Fajzer-Biontek“ vakcina

U Srbiji su od posledica kovida preminule 32 osobe, zaraženo je 2.965 što je više za 391 nego juče, a na lečenju u bolnicama nalazi se 6.512 pacijenata ili 189 manje, od kojih je na respiratoru 219, što je pak za dva više nego juče. Kako je naveo sajt covid19.rs urađena su 15.562 PCR i antigena testa.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da se ne može reći da je epidemiološka situacija u Srbiji povoljna.

On je gostujući na TV Prva kazao da, prema njegovom mišljenju, na sutrašnjem sastanku Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa neće biti popuštanja mera.

„Daleko smo od toga da treba da se opustimo i slavimo predstojeće praznike“, naveo je.

Kon je naglasio da nije ista situacija u svim delovima Srbije i naveo da je u Beogradu stanje bolje, a da je u pojedinim delovima zemlje i dalje u porastu broj obolelih, navodeći kao primer Rašku oblast.

Na pitanje da li je realno da na leto Srbija stekne kolektivni imunitet, Kon je odgovorio da je to realno i da je to cilj, preneli su Fonet i Beta.

U Beogradu je, zaključno sa jučerašnjim danom, vakcinisano 559.246 osoba, što iznosi 39,7 odsto punoletnog stanovništva, objavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić i dodao da će danas u glavnom gradu broj vakcinisanih dostići više od 560.000 ljudi, odnosno više od 40 odsto punoletne populacije.

Drugu dozu, naveo je Vesić na Fejsbuk profilu, primile su 388.152 osobe, odnosno 27,6 odsto punoletnog stanovništva. On očekuje da na sutrašnjoj sednici Kriznog štaba bude doneta odluka o potpunom otvaranju ugostiteljskih objekata.

U Beogradu i Novom Sadu od danas, a od srede u celoj Srbiji biće moguća vakcinacija „Fajzer- Biontek“ vakcinom bez zakazivanja, potvrđeno je RTS-u Vladi Srbije.

U Srbiji boravi regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu dr Hans Kluge.

Kluge je razgovarao sa predsednik Srbije Aleksandrom Vučićem i naglasio a se Srbija dobrom strategijom imunizacije svrstala među globalne lidere, postavši pritom i primer humanosti i solidarnosti omogućavanjem vakcinacije starijima u ruralnim sredinama, stranim državljanima i doniranjem vakcina drugim zemljama, prenela je RTS.

Prethodno je Kluge zajedno sa ministrom zdravlja Zlatiborem Lončarom posetio Institut „Torlak“, gde bi za za oko mesec dana trebalo da počne prva faza proizvodnje ruske vakcine „Sputnjik V“.

S. Aleksić (izvor: RTS / covid19.rs / N1 / Beta / Fonet)

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar